• slidebg1
  • slidebg1
  • slidebg1
Standpunt
Vrijhandel moet democratie respecteren

Vandaag is een belangrijke dag voor TTIP, het beruchte vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Zowel in het Europees Parlement als in de Kamer probeert Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström de meubelen te redden. Alle hens aan dek: een TTIP 2.0 moet soelaas bieden. Mooi, maar dat ‘TTIP light’ is niet meer dan een laagje vernis.

Het is lang niet zeker of het beruchte vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS (TTIP) de verschillende parlementaire stemmingen in de Europese Unie zal overleven. Vooral het mechanisme voor investeringsbescherming en arbitrage bij handelsconflicten (Investor-State Dispute Settlement of ISDS) zorgt voor beroering. Niet alleen bij progressieve usual suspects, maar ook bij enkele Duitse regeringsleden, de voormalige directeur van de Wereldbank Robert Zoellick, de denktank European Council for Foreign Relations, of Test-Aankoop bij ons. Critici vrezen dat in de toekomst onze performante Europese sociale en milieuregelgeving de neerwaartse druk vanuit Amerikaanse én Europese multinationals niet zal kunnen weerstaan.

Lees meer...

Recente berichten

2015-05-19 - Parlementaire vraag - Illegale vogelvangst in Cyprus

Lees meer...

2015-05-18 - Persbericht - Europese akkoorden met tabaksgiganten staan onder zware druk
Europees commissaris Kristalina Georgieva komt vanavond voor het eerst in de plenaire vergadering van het Europees Parlement tekst en uitleg geven over de omstreden akkoorden met tabaksgiganten als Philip Morris.
Lees meer...

2015-05-14 - Parlementaire vraag - VP/HR - Europese aanpak tegen illegale vernieling van Europese ontwikkelingshulp door het Israëlische leger in de Palestijnse Gebieden - vraag E-8155/2014

Lees meer...

2015-05-13 - Persbericht - Migratie-agenda EU ontbeert lange termijnvisie en is inconsistent
De Europese Commissie presenteerde vandaag de Europese agenda voor migratie.
Lees meer...

2015-05-12 - Persbericht - Arrest-Dalli ECJ zegt niets over grond van de zaak
De uitspraak die het Europees Hof van Justitie (ECJ) in de zaak Dalli versus de Europese Commissie vandaag deed is vooral jammer voor de heer John Dalli zelf.
Lees meer...

2015-05-06 - Persbericht - Herstel van het Europees emissiehandelssysteem in zicht?
Gisteren bereikten de Raad van Ministers en de milieucommissie van het Europese Parlement overeenstemming over een mechanisme dat moet bijdragen aan het herstel van het Europese emissiehandelssysteem (ETS).
Lees meer...

@twitter
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Sympathisant, ijveraar, pertinente vraag of melding...?