Persberichten

AA
Staes: “Europees radicaal-rechts voortdurend in slechte papieren” 


Als reactie op ‘Ibizagate’, de strapatsen van FPÖ-voorzitter Strache  en het vallen van de de Oostenrijkse regering, stuurde Europees parlementslid Bart Staes (Groen) vandaag Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees parlement en Klaus Welle, secretaris-generaal van het EP Klaus een verzoek om een onderzoek op te starten naar de activiteiten van Harald Vilimsky, FPÖ-delegatieleider in het EP en co-voorzitter van de extreem-rechtse ENF-fractie in het EP.

Staes: “Ik kreeg vorige week een copie van de brief die mijn Oostenrijkse groene-collega Werner Kogler stuurde aan Tajani en Welle met de vraag een onderzoek op te starten. Dit naar aanleiding van een artikel uit de krant ‘Der Standard’ die bericht dat Vilimsky een studie zou hebben gefinancierd met ENF-geld van het bedrijf K3 van FPÖ nationaal parlementslid Wendelin Mölzer en diens broer. De studie bleek geplagieerd en de hele operatie was waarschijnlijk illegale partijfinanciering van de FPÖ.”

"Ironisch genoeg ging de studie over  uiterst-rechts in Europa. Staes wijst er op dat dit schering en inslag was de laatste jaren bij partijen die Europese elites verwijten hun zakken te vullen, maar zichzelf goed bedienen van de Brusselse vetpotten en daarbij niet het minste respect hebben voor regels. Ze komen daar te makkeljik mee weg, mede omdat  er vaak te weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven en omdat de instellingen soms laat of te laks reageren.”  


Als lid van de commissie begrotingscontrole kreeg Staes de afgelopen jaren meermaals met dit soort zaken te maken. Staes is lid van de commissie begrotingscontrole van het EP. Hij is er de woordvoerder van de Europese groenen. Deze parlementaire commissie onderzocht over de periode 2016-2017 de financiering van Europese politieke partijen en stichtingen.

Staes verwijst naar de zaken rond de politieke stichtingen/partijen van FN-leidster Marine Le Pen en Brexiteer Nigel Farage die miljoenen aan het EP moesten terugbetalen onder andere omwille van valse facturen en partijfinanciering. “Farage kreeg trouwens als zetelend parlementslid bijna een half miljoen Britser pond van miljonair Arron Banks. Daarmee werden privé-trips, een auto en bezoekjes aan Trump betaald. Europarlementsleden mogen vanuit deontologisch oogpunt geen cadeaus van meer dan 150 euro ontvangen.”

In een zaak rond de Europese politieke partij ADDE en de Europese stichting IDDE van Farrage, beide mee opgericht door Mischaël Modrikamen, Brussels advocaat en voorzitter van de Parti Populaire (PP), werden Staes en Belgische journalisten voor de rechter gedaagd omdat ze zouden hebben bijgedragen aan het failliet van ADDE en IDDE.

Op 28 maart 2019 werd Modrikamen in het ongelijk gesteld door de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Modrikamen had eind 2017 Staes en twee journalisten van nieuwswebsite Apache voor de rechtbank gedaagd in verband met berichtgeving over frauduleus gedrag waarin Modrikamen en zijn echtgenote Yasmine Dehaene een hoofdrol speelden. Modrikamen eiste van de drie beklaagden ondermeer een schadevergoeding van 25.000 euro.

Staes: “Dat radicaal-rechtse politieke krachten een parlementslid aanklagen is nog tot daar aan toe. Maar dat men journalisten intimideert, vind ik niet kunnen.”

Staes: “Het is verschrikkelijk cynisch dat radicaal-rechtse, conservatief-rechtse of euro-sceptische politici altijd op populistische wijze moord en brand schreeuwen om “de geldverspilling en onterechte machtsgreep door corrupte elites die een Europese superstaat willen - overigens het soort van taal die Bart De Wever ook bezigt - en tegelijk op EU-niveau niet alleen geen bal bijdragen, maar het bovendien niet zo nauw nemen met de (financiële) regels. Ze zijn zeker even erg als sommige van die vermeende elites. Je ziet overal in Europa nu zelf verklaarde eurosceptici, of eurorealisten opduiken met een nationalistische-populistische identitaire agenda.

Ze willen de EU van binnenuit kapot maken of afbreken tot een louter eengemaakte interne markt. Als ze kritiek krijgen of op het matje worden geroepen, getuigen ze van een enorm Calimero-complex en spreken ze van linkse complotten. Het is net dat soort agenda van figuren als Modrikamen, die nauw samenwerkt met Trumps' voormalige ideoloog Steve Bannon, die leidde tot de huidige Brexit-chaos."


Recent publiceerde onderzoeksinstituut Corporate Europe Observatory (CEO) een rapport over hoe extreemrechtse partijen in 14 Europese landen, waaronder ook het Vlaams Belang wel zeggen dat ze op komen voor de kleine, noest werkende man, maar in realiteit vooral de belangen van big business verdedigen. Ze stemmen tegen beleid voor meer fiscale rechtvaardigheid en tegen EU-regels die werknemers meer rechten geven. Het rapport beschrijft hoe veel leiders uit die partijen zelf rijk zijn en betrokken zijn bij allerlei financiële schandalen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?