Persberichten

AA
Groenen lanceren klokkenluidersplatform EULeaks

Op de eerste dag van de hoorzittingen van de parlementaire onderzoekscommissie rond PanamaLeaks (Committee of Inquiry into Money Laundering, Tax Avoidance and Tax Evasion, PANA), lanceren 12 Europese parlementsleden van de Europese groene fractie (1) een online platform EULeaks, waar klokkenluiders volledig veilig en anoniem informatie kunnen achterlaten om misstanden met Europese besluitvorming of wetgeving aan de kaak te stellen. Europees parlementslid Bart Staes hoopt dat dankzij EULeaks informatie boven tafel komt die het algemeen belang dient (2).

Staes is één van de initiatiefnemers: “Als parlementsleden worden we op verschillende beleidsdomeinen geconfronteerd met een gebrek aan transparantie. Of het nu gaat om dubieuze belastingdeals, de besluiten van de eurogroep, of het oordeel of een bepaald chemisch product wel of niet schadelijk is, of wanneer de lobby van de automobielsector de wetgeving mee schrijft, steevast krijgen we als parlementsleden onvoldoende of moeizaam informatie. Dat betekent dat we ons werk niet altijd even goed kunnen doen, zijnde het beschermen van het algemeen belang.”     

Staes: “De Panama Papers of LuxLeaks bieden een perfect voorbeeld van hoe ongelofelijk belangrijk klokkenluiders kunnen zijn. De recente onthullingen van de Bahamas Leaks laten zien dat er heel veel zaken verborgen blijven. Via EULeaks willen we de trend van geheimhouding tegengaan en de kaart trekken van meer transparantie. Dit is in onze ogen vitaal om het vertrouwen in de Europese Unie weer een boost te geven. Tevens is dit een initiatief dat laat zien dat het Europees beschermen van klokkenluiders cruciaal is. We dienden daar voor de zomer al een wetsvoorstel voor in, maar de Europese Commissie talmt hier mee.”  

 

  1. De 12 MEPs zijn: Pascal Durand, Bas Eickhout, Sven Giegold, Benedek Jávor, Eva Joly, Philippe Lamberts, Ernest Maragall, Michel Reimon, Michèle Rivasi, Molly Scott Cato, Bart Staes en Ernest Urtasun.
  2. Voor vragen en antwoorden over EULeaks: http://bartstaes.be/nl-BE/artikel/varia/eu-leaks-frequently-asked-questions/26559

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?