Persberichten

AA
Europese ministers keuren bescherming bedrijfsgeheimen goed, ten koste van klokkenluiders

De zeer controversiële nieuwe Europese richtlijn voor de bescherming van bedrijfsgeheimen (Trade Secrets directive) werd vandaag formeel goedgekeurd door de 28 Europese ministers bevoegd voor concurrentiebeleid. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) vindt dit een slechte zaak voor de Europese democratie en de strijd voor beter bestuur: "Er bestaat, wat de socialisten hier ook over zeggen, nog steeds onduidelijkheid over wanneer klokkenluiders, die oneerbare activiteiten door bedrijven naar buiten brengen, juridisch vervolgd kunnen worden door die bedrijven. In tijden van PanamaLeaks zou de EU geen wetgeving moeten goedkeuren die transparantie moeilijker maakt. Het is veelzeggend dat deze wetgeving er nu door is, terwijl het nog steeds wachten is op Europese wetgeving die klokkenluiders beschermt.

Een meerderheid van het Europees Parlement ging op 14 april jongstleden helaas akkoord met de Trade Secrets directive (u kunt hier zien wie voor en tegen stemde), een nieuwe Europese wet die bedrijfsgeheimen beter zou moeten beschermen. Het is aan bedrijven om te bepalen wat een bedrijfsgeheim is. Zij die menen die te mogen onthullen, zullen moeten kunnen aantonen dat dat gebeurde in het algemeen belang.

De Europese ministerraad had eigenlijk al op 17 mei over de wet moeten stemmen, maar die stemming werd uitgesteld tot vandaag, omdat er zogenaamde juridische-taalkundige problemen rond de vertaling van een cruciale term waren. Staes: "De socialisten verdedigden hun goedkeuring van deze omstreden wet door te stellen dat de clausule, die bepaalt wanneer klokkenluiders ongestraft informatie naar buiten mogen brengen, ruim genoeg was geformuleerd. Niet alleen juridisch strafbare feiten, maar ook "wrong doing" door bedrijven zou voldoende zijn. Maar nu bleek dat bij de vertaling van die term in andere talen problemen opdoken. Dat zijn echter politieke en geen technisch taalkundige problemen."

Zo doken er vertalingen op op de website van het EP die later weer verdwenen; en werd "faute professionel" later weer "acte répréhensible" en vervolgens "comportement inapproprié". Staes: "Met andere woorden: er is géén duidelijkheid en dat is precies waarom deze wetgeving interpretabel zal zijn en in de toekomst dus problemen zal opleveren voor klokkenluiders en daarmee ook indirect voor journalisten."            

Het resultaat zal zijn dat het moeilijker wordt om misstanden als LuxLeaks aan te kaarten. Terwijl net klokkenluiders de afgelopen tijd essentieel waren voor onthullingen over bijvoorbeeld sjoemelende autofabrikanten en belastingontwijkende multinationals. Zij verdienen bescherming in plaats van straf. 

De Groene Fractie in het Europees Parlement vroeg om uitstel van de stemming, tenminste tot de EU eindelijk komt met de aangekondigde beschermende wetgeving voor klokkenluiders. Die is er niet, al stelden de groenen zelf een eigen voorstel voor op 4 mei, de dag van de vrije media.

Het belang van dit alles werd geïllustreerd door het proces dat eind april in Luxemburg begon in de zaak LuxLeaks. Tegenover Antoine Deltour, LuxLeaks-klokkenluider en ex-medewerker van de consultancy firma PwC, en de Franse journalist Edouard Perrin, die als eerste over de zaak berichtte in mei 2012, werden enkele jaren gevangenisstraf geëist. De klokkenluiders worden beschuldigd van het lekken van 28.000 pagina's vertrouwelijke documenten over de 548 fiscale voorkeursbehandelingen van zeker 340 multinationals via Luxemburg. Dit proces is relevant omdat de bedrijven in LuxLeaks niet illegaals deden, maar wel onethisch handelden met steun van de politiek, in casu de huidige voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker.

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?