Persberichten

AA
Europese impuls voor aanpak antibioticagebruik in veeteelt

De strijd tegen overconsumptie van antibiotica in de veeteelt krijgt een sterke Europese impuls: het wordt verboden om nog massaal preventief antibiotica aan dieren te geven. Dat is het gevolg van een goedkeuring door het Europees Parlement van nieuwe wetgeving over het gebruik van veterinaire geneesmiddelen in de veeteelt. Een te intens gebruik van antibiotica zorgt voor resistentie bij heel wat microben. En de oorzaak daarvan is behalve een overmatig voorschrijfgedrag in de menselijke geneeskunde ook het onoordeelkundig en overdreven gebruik in de veeteelt. België zit nu al bij de Europese kopgroep inzake de menselijke consumptie van antibiotica (1). Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Ik ben verheugd dat de plenaire vergadering de eerdere stemming van de milieucommissie grotendeels heeft gevolgd. Dat is een goede zaak omdat de groeiende antimicrobiële resistentie hoogdringend Europees aangepakt moet worden."

Staes: "Een verbod instellen op het (preventief) gebruik van menselijk antibiotica in de diergeneeskunde is een eerste noodzakelijke stap. Ook het feit dat als er 1 dier ziek is, de hele kudde moet behandeld worden, moet ingeperkt worden. Voortaan moet elk voorschrift voor antibiotica ook samengaan met een klinisch onderzoek door een veearts en kan dat niet zomaar op basis van eerdere standaard gezondheidsonderzoeken gebeuren."  

Staes: "Omdat we zien dat het gebruik ondanks noodkreten uit de gezondheidszorg onvoldoende teruggedrongen wordt en nogal verschilt per lidstaat moet er een juister en precieze monitoring komen van het antibioticagebruik per lidstaat. Daarom bevat de nieuwe regelgeving de bepaling dat op lidstaatniveau systematisch gegevens over het gebruik van antimicrobiële veterinaire medicijnen moeten worden verzameld."

Wat de nieuwe Europese wet ook wil aanpakken is de impact van de ontwikkeling en gebruik van diergeneesmiddelen op het milieu, door de goedkeuring van middelen te laten afhangen van een voorafgaandelijke milieukundige risicoanalyse.

Er is veel te zeggen voor meer ruimte voor de alternatieve behandeling van ziekten, zoals in de biolandbouw waar het gebruik van antibiotica sowieso tot een minimum is beperkt, al gebruikelijk is. Maar dan moet het wel toegelaten zijn om bijvoorbeeld ook homeopatische middelen in te zetten. Het EP gaf daar groen licht voor.

Staes: "De nadruk ligt voortaan vooral op preventie omdat aan de overconsumptie van antibiotica waardoor bacteriën, zoals de ESBL-bacterie, resistent worden, écht een einde moet komen. We moeten het gebruik van antibiotica tot een minimum beperken. Maar in de Europese landbouwsector gebeurt jammer genoeg het tegenovergestelde en ik roep daarom alle partners in Vlaanderen waaronder de Boerenbond op, om deze zaak serieuzer te nemen. Het gebruik neemt te sterk toe: een half jaar geleden werd bekendgemaakt dat de verkoop van antibiotica in de Belgische veeteelt in 2014 met 1,1 procent was gestegen. De verkoop van de voor de volksgezondheid meest kritische producten steeg zelfs met 3,3 procent."

Er komt tot slot ook een vereenvoudiging van de wetgeving, hetgeen het voor de sector ook makkelijker maakt om nieuwe antibiotica op de markt te brengen, nuttig zeker gezien de moeizame ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?