Persberichten

AA
Europese Groenen krijgen steun voor aanpak massaal antibioticagebruik in veeteelt

“Stel je voor dat een huisarts besluit om in een hele woonwijk iedereen preventief antibiotica voor te schrijven. Dit om te voorkomen dat er mogelijk mensen ziek worden. Dat zou iedereen absurd vinden. En toch is dit wat er vaak gebeurt in de landbouw met (pluim)vee of varkens. Een te intens gebruik van antibiotica zorgt voor resistentie bij heel wat microben. En de oorzaak daarvan is behalve een overmatig voorschrijfgedrag in de menselijke geneeskunde ook het onoordeelkundig en overdreven gebruik in de veeteelt. België zit nu al bij de Europese kopgroep inzake de menselijke consumptie van antibiotica (1). Er moet ook actie kompen in de diergeneeskunde. Het is een aspect dat ook in de  'Dagen zonder Vlees' aandacht verdient," stelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen). De milieucommissie van het Europees Parlement zette vandaag op initiatief van de Europese Groenen een eerste wettelijke stap om grootschalig gebruik van antibiotica in de landbouwsector aan banden te leggen.

Het probleem is bekend en erkend. Als gevolg van overconsumptie van antibiotica worden steeds meer bacteriën, zoals de ESBL-bacterie, resistent tegen antibiotica, terwijl de ontwikkeling van nieuwe antibiotica enorm moeizaam verloopt. “We moeten daarom het gebruik van antibiotica tot een minimum beperken”, zegt Staes. In de Europese landbouwsector gebeurt jammer genoeg het tegenovergestelde. Het gebruik neemt sterk toe. Een half jaar geleden werd bekend gemaakt dat de verkoop van antibiotica in de Belgische veeteelt in 2014 met 1,1 procent was gestegen. De verkoop van de voor de volksgezondheid meest kritische producten steeg zelfs met 3,3 procent.

Staes: "Zowel professor Jeroen Dewulf (UGent), voorzitter van het Amcra, het kenniscentrum dat het antibioticagebruik in de veeteelt opvolgt, als professor Herman Goossens (UAntwerpen) reageerden vorig jaar teleurgesteld. Beiden pleitten toen voor 'meer dwingende maatregelen, zeker rond de meest kritische middelen, opgelegd vanuit de overheid'.  De groenen willen die trend structureel terugdraaien. Maar de zeer invloedrijke farmaceutische industrie denkt daar heel anders over, die willen vooral verkopen."

Staes: “Bij de stemming woensdag steunde de milieucommissie een voorstel van de Europese Groenen die het preventief gebruik van antibiotica verbiedt. Ook het voorstel om verkoop en gebruik van antibiotica verplicht te registreren heeft het gehaald, waardoor het verbod beter gecontroleerd kan worden."

Er zijn zeer simpele en diervriendelijke maatregelen om preventief gebruik van antibiotica overbodig te maken: meer ruimte voor dieren, betere hygiëne, kleinere groepen, dieren die er ongezond uitzien van de groep scheiden.  Staes: “De doorgeslagen intensieve veehouderij is niet alleen slecht voor dier en milieu. Vanwege alle antibiotica die nodig zijn, vormen deze tevens een bedreiging voor onze volksgezondheid en een stijging van de kosten van de gezondheidszorg.”

Binnenkort zal het volledige Europese Parlement over de voorstellen stemmen. Daarna beginnen onderhandelingen met de Europese landbouwministers om tot een akkoord te komen. “Dit is een eerste belangrijke overwinning. We mogen het gevaar van bacteriën die resistent worden tegen antibiotica niet onderschatten”, concludeert Staes.

Groen kamerlid Anne Dedry reageert verheugd: "Het zal dus binnenkort aan de Belgische ministers van landbouw én volksgezondheid zijn om dit dossier eindelijk in handen te nemen.  Bij het nieuws over het gestegen antibiotica gebruik vorig jaar verschool minister van volksgezondheid Maggie De Block (VLD) zich nog achter minister haar collega-minister van Landbouw, Willy Borsus (MR). Die kondigde toen aan dat er een databank komt voor de verzameling van gebruiksgegevens. De sector stopt daar 800.000 euro in. Vanaf 2016 moet ze operationeel zijn. Dat is op zich goed nieuws, maar het wordt tijd dat de regering hier haar verantwoordelijkheid neemt. Dat dit voor de regering een probleem van landbouw is, en niet van volksgezondheid, toont aan hoe weinig men beseft dat antibioticagebruik in veeteelt erg nefast is voor de gezondheid van mensen. Er is nood aan een overheid, zowel op Europees als op federaal niveau, die echte maatregelen neemt in het belang van de volksgezondheid”.

 

  1. Zie het overzicht van het Europese agentschap EFSA:  http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/4006.pdf
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?