Persberichten

AA
Europese Commissie noemt lidstaten-belastingzondaars eindelijk bij naam  


“Het is een uitstekende zaak dat de Europese Commissie het eindelijk heeft aangedurfd om die lidstaten bij naam te noemen die belastingontwijking faciliteren door specifiek, agressief fiscaal beleid. Het mag niet verbazen dat België (naast Cyprus, Hongarije, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland) bij de zeven ‘slechteriken’ zit,” aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).Staes: “Als onderdeel van de rapportage over lidstaten in het kader van het Europees Semester, een jaarlijkse oefening die altijd flink bejubeld werd door rechtse en liberale partijen, heeft de Europese Commissie nu ook een landenstudie over de fiscale politiek van lidstaten gepubliceerd. Dat is belangrijk omdat de fiscale competitie tussen Europese lidstaten uiteindelijk nefast is voor iedereen. Europese landen bezuinigen zich kapot, en ondertussen lopen we belastinginkomsten mis doordat bedrijven de gaten zoeken in 27 verschillende belastingstelsels. Berekeningen tonen dat lidstaten jaarlijks voor 100 miljard euro aan inkomsten mislopen. Het was hoog tijd dat dat ook officieel erkend werd. Nu minister van Financiën Johan Van Overteldt nog. ”

Staes noemt het rapport ook van belang in de beeldvorming bij Europese burgers: “Het is belangrijk om weten dat de grootste boosdoeners niet exotische bestemmingen als Panama of de Bahamas zijn, maar ook landen als België, Ierland en Nederland. Als groene fractie hebben we altijd gezegd dat de EU voor eigen voordeur moet vegen alvorens men geloofwaardig andere landen of jurisdicties kan bekritiseren omdat ze belastingfraude of –ontwijking aanmoedigen. Zie de recente controverse rond het opstellen van de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen: daar staat tot nader order geen enkel Europees land op.”

Staes: “Als politici zoals Van Overtveldt blijven verdedigen dat belastingdouceurtjes voor multinationals of vermogende investeerders goed zijn, dan staan ze aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Dit beleid is destructief en het toont het soort egoïstisch Europa waar de N-VA steeds vaker voor lijkt te staan. Als de regering Michel het serieus meent met een pro EU-positie dan volstaan diners op Hertoginnendal niet. België moet zijn belastingklimaat in lijn brengen met andere EU-landen. Het beleid moet ertoe bijdragen dat iedereen, burger, KMO of multinational, naar vermogen bijdraagt aan het nationale budget, meer fiscale rechtvaardigheid dus. België zou ook koploper kunnen zijn in de Europese politiek strijd voor een Europese ‘Common Consolidated Corporate Tax Base’ (CCCTB) of Europese belastingvoet voor bedrijven. Volgende week stemt het Europees parlement over zijn positie en de groene fractie roept via een amendement de Europese Commissie op om te komen met een wetgevend voorstel voor een minimumtarief.”

De Europese groene fractie levert al jaren politieke strijd voor meer fiscale rechtvaardigheid in Europa met tal van concrete voorstellen van hoe de huidige situatie te verbeteren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?