Persberichten

AA
Pak belastingontwijking aan met Europese grondslag vennootschapsbelasting

Eén Europese grondslag voor vennootschapsbelasting voor bedrijven. Dat is de kern van een voorstel dat vandaag door de commissie Economische Zaken van het Europarlement is goedgekeurd.

Europees parlementslid Bart Staes juicht het besluit toe: "Europese groenen pleiten hier al lang voor. Want zo worden de regels voor het betalen van vennootschapsbelasting in heel Europa gelijk getrokken. En het voorstel zou het voor Europese bedrijven lastiger maken om belasting te ontwijken als gevolg van de verschillen tussen 27 nationale belastingregels."

“Europese landen bezuinigen zich kapot, en ondertussen lopen we belastinginkomsten mis doordat bedrijven de gaten zoeken in 27 verschillende belastingstelsels. Berekeningen tonen dat lidstaten jaarlijks voor 100 miljard euro aan inkomsten mislopen. Dit voorstel is een noodzakelijke stap om daaraan een einde te maken. Bovendien zorgt één Europese manier om de vennootschapsbelasting te berekenen juist voor lagere administratieve lasten én meer transparantie in het bedrijfsleven.”

Het Europarlement heeft het eerdere voorstel van de Europese Commissie op een cruciaal punt aangepast. De gemeenschappelijke heffingsgrondslag (de manier van belasting berekenen) is niet langer een vrijwillige optie naast de 27 nationale belastingregels. Het Europarlement wil dat de Europese grondslag verplicht wordt voor alle grote bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf kan er zelf voor kiezen of het de Europese grondslag wel of niet wil gebruiken.

Staes benadrukt wel dat dit slechts het begin is van een lange weg naar een einde aan belastingontwijking door bedrijven in Europa. “Een gemeenschappelijke grondslag voor vennootschapsbelasting is niet voldoende om belastingconcurrentie tussen EU-landen tegen te gaan. Een Europees minimumtarief van bijvoorbeeld 25% zou de logische en de juiste vervolgstap zijn. Verdere stappen naar een echt Europees belastingbeleid zijn nodig om postbusbedrijven en belastingparadijzen effectief aan te pakken.”

Staes hoopt op een proactieve houding van de 27 lidstaten. Ze moeten deze voorstellen unaniem goedkeuren. “Het is niet te verkopen dat landen enerzijds hard en snel ingrijpen in het beperken van overheidsuitgaven, terwijl maatregelen die de overheidsinkomsten - de andere kant van de balans - verbeteren slechts met een slakkengang vooruit gaan.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?