Persberichten

AA
Voortbestaan EU vereist Sociale Unie


Het plenaire debat met de Griekse premier Alexis Tsipras vandaag in het Europees parlement in Straatsburg maakte volgens Europees parlementslid Bart Staes één kwestie weer pijnlijk duidelijk: “In het aanpakken van de Griekse crisis brak de EU één van zijn fundamentele principes: het brengen van welvaart voor burgers. Wat de heer Dijsselbloem, voormalig voorzitter van de eurogroep, de afgelopen weken ook beweerde: in de vele interviews: de EU bracht in Griekenland armoede en miserie.”

Staes: “Omdat sommige lidstaten vooral het eigenbelang en dat van hun grootbanken verdedigden, vond de EU geen oplossingen gebaseerd op solidariteit en duurzaamheid. Onze les uit dit alles zou moeten zijn dat we nu echt werk moeten maken van een sociale unie. Alles bleef tot nu toe beperkt tot vage verklaringen over hoe goed een sociale pijler onder de EU zou zijn, maar dat is niet voldoende.”

Staes merkt op dat sommige lidstaten de lessen uit de Griekse tragedie blijkbaar nog steeds niet geleerd hebben: “Ze blokkeren ook het voltooien van een bankenunie en maatregelen ter voorkoming van een volgende financiële crisis, zoals het creëren van het ‘European Deposit Guarantee Scheme’ of door het onderbrengen van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) onder de Europese verdragen."
 
Staes: "Dan is er nog de klimaatverandering, zeker ook voor een land als Griekenland een kwestie van overleven of niet. Dat zagen we deze zomer zeer duidelijk: extreme weersomstandigheden, bosbranden en overstromingen. De ironie is dat Griekenland veel te bieden heeft voor de oplossing van het klimaatprobleem, gezien de capaciteit voor het opwekken van duurzame energie. Helaas plant de Griekse overheid het ontginnen van olie met alle ecologische risico’s van dien. Ik hoop dat Griekenland de weg van de toekomst kiest en dus die oliedroom opbergt."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?