Persberichten

AA
VN-Rapport: Dringend actie nodig om massasterfte te voorkomen


Het Intergouvernementeel Wetenschapsbeleidplatform inzake Biodiversiteit en Ecosystemen van de Verenigde Naties (IPBES) stelt vandaag voor het eerst het “Globaal Beoordelingsrapport over Biodiversiteit en Ecosystemen” voor. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen: “Volgens het rapport staan honderdduizenden diersoorten, van insecten tot bijen en van vogels tot zoogdieren,  aan de rand van uitsterven. Het verlies aan biodiversiteit en het verdwijnen van volledige diersoorten zijn een bedreiging voor zowel mens als planeet. We staan vlak voor een nieuwe massale sterfte, de zesde in zijn soort. Wij, als mensen, zijn daarvoor verantwoordelijk. De laatste massasterfte op aarde gebeurde 66 miljoen jaar geleden. Toen stierf ongeveer 76% van alle levende wezens.”

150 wetenschappers uit 50 landen namen de bedreigende situatie voor de biodiversiteit onder de loep. Op basis van hun onderzoek formuleerden ze aanbevelingen voor het beleid om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs, de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling én de biodiversiteitsdoelstellingen van Aichi te halen en zo de biodiversiteit te beschermen en een halt toe te roepen aan het uitsterven van hele soorten. Een kwart van de 100.000 onderzochte soorten zijn nu al bedreigd. Het uitsterven van soorten zit bovendien in een stroomversnelling.

Staes: “Het gevecht ter bescherming van diersoorten en het beschermen van ons klimaat is één en dezelfde strijd. Europese politici moeten de conclusies van het IPBES ter harte nemen. De bescherming van de biodiversiteit moet een absolute prioriteit worden, samen met de strijd tegen klimaatverandering. We moeten dringend rechtsomkeer maken wat betreft hoe we met de natuur samenleven om het klimaat te beschermen. Daar hoort ook een duurzaam Gemeenschappelijk Voedsel- en Landbouwbeleid bij.”

“Een wereldwijde ban op het gebruik van glyfosaat, een massale vermindering van het gebruik van pesticiden, een wereldwijde ban op plastic en een snel en definitief einde van de massale boskap in het regenwoud kan alsnog de uitsterving van diersoorten afremmen, alsook het verlies aan biodiversiteit. Om dat te bereiken moeten we nu handelen!”
, aldus Bart Staes.

Achtergrond

De Wereldbiodiversiteitsraad is een intergouvernementele organisatie van de Verenigde Naties met zetel in Bonn, Duitsland. Meer dan 120 landen zijn lid van deze raad. Het rapport werd deze middag voorgesteld, klik hier voor meer informatie over het rapport van het IPBES.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?