Persberichten

AA
Verhofstadt cs boycotten parlementaire onderzoekscommissie LuxLeaks

De Groene fractie lanceerde op 18 november samen met de linkse politieke fractie GUE een voorstel voor het oprichten van een speciale parlementaire onderzoekscommissie naar LuxLeaks en hoe belastingontwijking wordt georganiseerd. Daarvoor is een kwart van de parlementsleden nodig, zijnde 188 handtekeningen of een kwart van alle parlementsleden. "Met name Guy Verhofstadt speelt opnieuw een hypocriete dubbelrol: in mediaoptredens beweert hij voor openheid van zaken en aanpak van de jungle van de financiële sector te zijn. Maar zijn daden zijn helaas anders."

In de uitzending van het Nederlandse TV-programma Buitenhof mocht Verhofstadt afgelopen zondag zijn zorg over belastingontwijking uitleggen en stelde hij voorstander te zijn van een grondig parlementair onderzoek. Staes: "Verhofstadt en zijn liberale fractie weigeren echter deze week om de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie mee te steunen. Zo'n onderzoekscommissie is het krachtigste wapen dat het parlement heeft en kan zaken blootleggen omdat getuigen onder ede kunnen worden gehoord. Ook kan via zo'n onderzoekscommissie worden vastgesteld of Europese landen/regeringen Europese wetgeving hebben geschonden via hun tax-rulings en andere douceurtjes voor multinationals of vermogenden. Ook kan het parlement via dit middel wetgevende voorstellen opstellen om bijvoorbeeld de agressieve fiscale concurrentie door landen als Nederland, Ierland, Oostenrijk en Luxemburg tegen te gaan. Het is voor Europese leiders tijd om te handelen of om op te stappen."

Staes: "Maar in plaats daarvan stelt Verhofstadt achter de schermen voor om de ECON commissie van het parlement een zogenaamd "initiatiefrapport" (INI-rapport) te laten maken. Met een liberale, een socialistische en een christendemocratische rapporteur. Dit is geen serieus onderzoek, dit is mensen uitlachen."

De zogenaamde "conference of presidents", de vergadering van de voorzitters van de politieke fracties van het EP besloot vandaag om een besluit over dit voorstel van Verhofstadt cs te verdagen naar volgende week donderdag. Staes: "Slechts om procedurele redenen, want die voorzien dat een INI-rapport met drie rapporteurs niet kan, slechts één rapporteur is toegestaan. Maar dat is niet waar het om gaat. De enige wijze om klaarheid te krijgen is door een echte onderzoekscommissie. We hebben nog een goede 40 handtekeningen te gaan. Daarom roep ik alle Belgische parlementsleden op om hun verdomde plicht te doen en zich ten volle achter dit initiatief te scharen."

Philippe Lamberts, co-voorzitter van de Groene fractie: "Als Europese regeringen weigeren om echte stappen te zetten om het probleem van belastingontwijking aan te pakken, dan is het des te belangrijker dat het Europees parlement dit gat in de politieke wil, probeert te dichten. Het parlement kan burgers niet laten zitten, zeker niet in dit dossier. We zitten dicht bij het benodigde aantal handtekeningen. Een initiatiefrapport is een te beperkt middel om dit aan te onderzoeken. Het kan zeker niet het enige antwoord zijn van de enige direct verkozen Europese instelling op dit enorme belastingschandaal."

Staes: "Het is niet de eerste keer dat Verhofstadt wegkomt met zijn double-speak , door in media te roepen dat de financiële sector een jungle is die gereguleerd moet worden. Om vervolgens met zijn liberale troepen in het parlement buiten het zicht van media, anders te handelen en regulering te vertragen of te boycotten. Ik beschreef voorbeelden daarvan in mijn boek 'De onzichtbare hand die ons wurgt'. Zijn houding is cynisch en maakt de Europese Unie kapot. Misschien moet de heer Verhofstadt overwegen om zijn geloofwaardigheid op te poetsen door ontslag te nemen uit de raad van bestuur van de financiële instellingen als ABP en Sofina? Ik begrijp dat dat royale vergoedingen oplevert, maar ik begrijp niet hoe de heer Verhofstadt dit soort belangenvermenging kan combineren met zijn parlementaire werk."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?