Persberichten

AA
Verdronken migranten moeten Europese ministers aanzetten tot nemen verantwoordelijkheid


Naar aanleiding van de vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse zaken vandaag in Brussel roepen de Europese groenen op tot een hervorming van het Dublin-systeem, dat bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor een asielaanvraag. 

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Ik zou ook graag de positie van België kennen op de Raad van Ministers, te weten dat dat een N-VA minister zal zijn en de harde lijn kennende inzake migratie.”

Het Europees parlement nam in oktober al een positie in over de hervorming van Dublin, maar de discussie zit vast in de Raad van Ministers.  

Staes: “De recente toename van het aantal doden op de Middellandse zee, zou de Europese ministers moeten wakker schudden. De EU kan niet aan de zijlijn blijven toekijken hoe we steeds weer geconfronteerd worden met zulk verschrikkelijk verlies aan mensenlevens.”

“Ik kan mij niet voorstellen dat Europese ministers niet begrijpen dat ze door hun gebrek aan solidariteit met hun zuidelijke buurlanden, niet alleen bijdragen aan humanitaire drama’s, maar dat niets doen ook politieke consequenties heeft. Zolang de ministerraad een meer gelijke verdeling van migranten blijft blokkeren, voeden ze het extreemrechts populisme en nationalisme en geeft men hen een reden om de EU frontaal aan te vallen, zoals de recente verkiezingen in Italië lieten zien. Of is het wellicht zo dat steeds meer Europese regeringen zelf in radicaal rechts vaarwater zijn beland,” aldus Staes.

Voor Staes is het duidelijk dat het de Raad van Ministers ontbreekt aan politieke moed en verantwoordelijkheid: “De essentie van de Europese unie is solidariteit. Als landen die niet willen tonen met frontlinie-landen als Italië en Griekenland dan begrijpen ze niet goed waar de EU in essentie over gaat. De blauwdruk om Dublin te hervormen ligt op tafel.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?