Persberichten

AA
Verbod op nachtvluchten in gevaar
Het Europees Parlement verwees het luchtvaartpakket vandaag terug naar de transportcommissie. Dat de liberalisering van de grondafhandeling hiermee voorlopig is afgewend, vindt Bart Staes (Groen) een goede zaak. "De groenen zulen zich binnen de transportcommissie blijven verzetten tegen de capaciteitsuitbreiding op luchthavens, want dat is steevast in het nadeel van mens (geluidsoverlast) en milieu."

De vakbonden uitten gisteren tijdens een betoging in Straatsburg al hun ongenoegen over de liberaliseringplannen.
"Met deze stemming halen ze voorlopig hun slag thuis," reageert Staes. "Het is een sterk signaal tegen sociale dumping. Slechte werkomstandigheden voor het grondpersoneel leiden immers tot slechte dienstverlening en dat breekt uiteindelijk het personeel én de reizigers zuur op."

Lont in het kruitvat blijft dat de eigenlijke doelstelling van het luchtvaartpakket is om de capaciteit van luchthavens verder uit te breiden. Bepaalde voorzieningen blijven in de wetgeving staan waardoor de Europese Commissie het recht houdt op te treden tegen luchthavens die de exploitatie willen beperken. Staes: "Onbegrijpelijk is dit. Wie nachtvluchten wil verbieden, kan hiervoor door de Europese Commissie op het matje geroepen worden omdat de wet is ontworpen in functie van de capaciteitsuitbreiding en niet in functie van goede regionale praktijken die luchtvaartlawaai beperken."

Dit debat toont eens te meer aan dat een neoliberale aanpak van steeds meer en steeds sneller, nefaste gevolgen heeft op sociaal, gezondheids- en milieugebied.
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?