Persberichten

AA
Transparantie in Europees Parlement door regels rond lobby

Het recente "cash-voor-amendementen" schandaal in het Europees Parlement, leidde tot oprichting van een EP-werkgroep, die nieuwe regels rond lobbying en corruptie opstelde. Deze werkgroep presenteerde vandaag het resultaat. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): "Een stap in de goede richting, maar het zal aan de sancties liggen of dit voorstel echt tanden krijgt."

Staes: "Het recente corruptieschandaal in het EP toonde aan dat strenge regels helaas noodzakelijk zijn. De hierna opgerichte interne werkgroep rond ethiek en transparantie van het EP, presenteert nu een nieuwe gedragscode die zal leiden naar meer transparantie en het aanpakken van belangenconflicten. De groene fractie had graag verdergaande regels gehad, maar dit resultaat is zeker een verbetering van de status quo."

Volgens Staes komt het nu vooral aan op een systeem voor opvolging en op het opstellen van sancties voor hen die de gedragscode niet naleven: "Voor de eerste keer moeten parlementsleden een gedetailleerd overzicht van hun neveninkomsten en financiële belangen opgeven, de bron van die inkomsten, verdeeld over vier categorieën (beginnend bij 500 euro per maand)."

Staes: "Cruciaal is dat op aandringen van de groenen, parlementsleden er niet langer een tweede job op na kunnen houden die betrekking heeft op lobbying rond Europese beleidskwesties. Een cruciaal punt omdat dit bleek uit de onthullingen van The Sunday Times . Politici met potentiële belangenconflicten zullen geen sleutelposities kunnen innemen, zoals voorzitter van een commissie of rapporteur."

Staes: "Strenge sancties voor hen die de code breken is een volgende stap die niet binnen het mandaat van deze werkgroep lag. Er worden momenteel al wetgevende voorstellen besproken die dit mogelijk moeten maken. Ook de nu afgesproken vrijwillige 'legislatieve voetafdruk', waarbij aan het einde van een rapport wordt beschreven welke lobbyisten een rapporteur allemaal heeft gesproken, zou beter verplicht worden. De groene fractie blijft hier wel naar streven."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?