Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde vandaag (1) in met een door de groene fractie ingediende resolutie, die bezwaar aantekent tegen de goedkeuring van een hele reeks ggo’s. Initiatiefnemer Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen, reageert tevreden: “Dit is de zesde stemming op ruim een jaar waarin een meerderheid van het EP zich uitspreekt tegen het gebruik van ggo’s in de landbouw en in de voedselketen. Ook een meerderheid van de experten van de lidstaten en Europese burgers is tegen. Als de Europese Commissie nog een greintje democratisch inzicht heeft, moet ze de vergunning voor deze ggo’s niet afgeven.”
In een beroepscommissie van nationale experten (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed) heeft een meerderheid het voorstel van de Europese Commissie om drie genetisch gewijzigde maïssoorten toe te laten voor de teelt op Europese akkers, op 27 maart ook al weggestemd (2). Liefst 16 lidstaten stemden toen tegen en slechts 6 voor.
Staes: “Die allerlaatste stemmingen over ggo’s op 27 maart in de beroepscommissie en vandaag in het EP zijn belangrijk, want het zou de eerste toestemming betekenen voor het telen van een nieuw ggo-gewas op Europese akkers in 18 jaar (3).”
Drie genetisch gewijzigde maïssoorten lagen voor: Bt11 van Syngenta en 1507 van Dupont voor een eerste toelating, en de MON810 van Monsanto voor een hernieuwing van de toelating.
Staes: “Er is een duidelijke en consistente oppositie in het EP tegen nieuwe ggo’s, een onderwerp waar vele Europeanen bijzonder sceptisch tegenover staan (4). Het laatste voorstel van de Europese Commissie is om liefst 20 verschillende ggo-variëteiten toe te laten, waarvan verschillende nog niet eens op veiligheid zijn getest. Dat is in strijd met het huidige Europese beleid.”
De stemming vandaag valt samen met de goedkeuring door de Europese Commissie van een overname van het agrochemische bedrijf Syngenta door ChemChina. Staes: “Een fusie tussen deze twee multinationals in een sector die al zeer geconcentreerd is, is zeer slecht nieuws voor boeren, het milieu en voedselveiligheid. Om verdere marktconcentratie en machtsconcentratie in de landbouw te voorkomen, kan de Europese Commissie niet anders dan de aangekondigde fusie tussen Bayer en Monsanto afwijzen.”
(1) 426 parlementsleden stemden vandaag voor de resolutie, 230 tegen, bij 38 onthoudingen
(2) De vergunningsvoorstellen van de Europese Commissie betreffen voor teelt : 3 maïssoorten ; voor gebruik in voeding of voeders (import) : 21 maïsvariëteiten; en een katoensoort.
(3) Behalve de genetisch gewijzigde Amflora-aardappel die een heel kort leven beschoren was.
(4) Volgens de Eurobarometer van 2010 is 61% van de Europeanen gekant tegen ggo’s in het veld en in voeding.