Persberichten

AA
Taboe voor schuldverlichting Griekenland eindelijk gekraakt

 

 

Het akkoord over de nieuwe schijf van financieel-economische steun aan Griekenland komt geen dag te vroeg, stelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen):  "Het is vooral verheugend dat de eurogroep onder druk van het IMF eindelijk lijkt te begrijpen dat het land zonder een schuldherschikking nooit uit de neerwaartse spiraal zal geraken. Dat zeggen de Groenen al jaren en intussen is de sociaaleconomische situatie in Griekenland alleen maar verder verslechterd. Op zijn minst is dit taboe gesneuveld, nu nog de praktijk."       

 

Staes: "De nooit eindigende obsessie van de eurogroep en de troika voor nog meer besparingen in het getraumatiseerde land is verkeerd. De Europese ministers, de Duitse minister Schäuble op kop,  zouden beter moeten luisteren naar het IMF en beseffen dat een surplus van 1,5%  alleen haalbaar kan zijn door realistische maar snelle maatregelen voor het herstructureren van de Griekse schuld. Dat is nu nodig, niet in 2018, zoals de Europese ministers op zijn vroegst willen, vermoedelijk om die moeilijke politieke waarheid niet vóór een aantal verkiezingen te moeten uitleggen."    

 

Staes: "Voorts is het duidelijk dat er een plan moet komen voor sociaal aanvaardbare en duurzame hervormingen, waarbij het optuigen van een performante belastingadministratie een topprioriteit moet zijn. De Syriza overheid heeft tot nog toe echt te weinig gedaan om belastingvlucht tegen te gaan. Een verwijt dat je ook andere Europese regeringen kunt maken."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?