Persberichten

AA
SWIFT: Raad van Ministers passeert Europees Parlement voor de tweede maal

Nadat de Raad van Ministers, vlak voor het ingaan van het verdrag van Lissabon, zich de woede op de hals haalde van het Europees Parlement (EP) over het SWIFT-akkoord, werd beloofd dat het Parlement alsnog mocht instemmen. De Raad passeert echter het Parlement voor de tweede keer en wil het akkoord per 1 februari laten ingaan, zonder instemming van het Parlement. Bart Staes, Europees parlementslid (Groen!) constateert dat de Raad met goocheltrucs de democratie omzeilt.

Staes: "De dag voor intreding van het Verdrag van Lissabon probeerden de ministers het er al doorheen te drukken. Volgens het nieuwe verdrag hadden ze namelijk instemming van het EP nodig. Het EP werd gesust met de belofte alsnog in te mogen stemmen en rekening te houden met haar bezwaren. In plaats van open en transparant met het Parlement hierover in gesprek te gaan heeft men een aantal zaken in een geheime annex verstopt. En vanwege die geheimhouding wordt het nu, buiten het EP om, alsnog ingevoerd. De Raad van Ministers schoffeert het Parlement en trekt zich niets aan van eerder gedane beloftes."

De Raad heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in het SWIFT-akkoord. Deze stellen echter niet tevreden. Staes: "De bezwaren die wij hadden in november, blijven overeind. De bescherming van persoonsgegevens schiet te kort, noch is er controle op. Aan het EP is niet gemeld welke gegevens worden doorgespeeld, wie die informatie krijgt en op welke manier. Dit zit allemaal verstopt in de geheime bijlagen. Het SWIFT-akkoord kan niet op onze instemming rekenen en kennelijk hebben de ministers daarom maar besloten het EP gewoon te negeren."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?