Persberichten

AA
Strengere Europese regels voor verkoop tabaksproducten

"Om de aantrekkelijkheid van roken voor jongeren tegen te gaan, was het een positieve en belangrijke stemming vandaag in de Commissie Volksgezondheid van het Europees parlement (ENVI), die stemde over de nieuwe richtlijn voor tabaksproducten," aldus Bart Staes, Europees parlementslid (Groen). "De statistieken tonen wel aan dat in de hele EU het aantal rokers afneemt, maar er is een verontrustende toename van het aantal rokers in de groep van 15 tot 25 jaar. Hoe je het draait of keert, roken blijft de grootste, te voorkomen doodsoorzaak in Europa."

Staes: "Ik ben verheugd dat de ENVI commissie de enorme lobby van de tabaksindustrie heeft weerstaan en een ambitieuze herziening van de bestaande 12 jaar oude tabakswetgeving goedkeurde. We gaan wat betreft additieven zelfs verder dan wat de Europese Commissie voorstelde. Het EP wil dat er een zogenaamde positieve lijst komt van toegestane additieven, waarbij elke stof die bij verbranding potentieel gevaarlijk is, niet op die lijst komt. De bewijslast komt zo bij de producenten te liggen."

Staes: "Ik ben ook tevreden dat bepaalde specifieke smaakjes, zoals menthol sigaretten en ook extra dunne sigaretten, verboden worden, hetgeen met name voor jonge consumenten van belang is omdat dit soort producten voor hen extra aantrekkelijk zijn en zo de verslaving begint."

"Ook van belang is in dit verband dat het EP het voorstel van de Commissie overneemt om meer ruimte voor gezondheidswaarschuwingen en "horror-foto's" op de pakjes te voorzien: 75% van de ruimte moet hiermee gevuld worden, tegen 65% voorgesteld door de Europese ministers. Hierover zal dus de komende maanden nog worden geworsteld tussen EP en EC aan de ene kant en de Raad aan de andere kant," aldus Staes.

Staes: "In het licht van de toenemende populariteit van ongereguleerde e-sigaretten, is een duidelijke regelgeving nodig. Ik ben blij dat een meerderheid voor een licht toestemmingsregime voor e-sigaretten is, volgens de medicijnen-procedure, met een overgangsperiode van 36 maanden."

Staes betreurt, samen met de Europese groenen dat er geen meerderheid was om in heel Europa standaard de blanco (zonder reclame) verpakking in te voeren zoals Australië deed in 2011: "Dat betekent geen flitsende logo's of kleurtjes meer op de plaats waar geen gezondheidswaarschuwing staat. Positief is dan weer dat lidstaten het recht krijgen dit alsnog in te voeren als ze dat wensen, zoals Ierland bijvoorbeeld."

Tot slot wijst Staes erop dat het cruciaal is dat deze wetgeving voor de Europese verkiezingen kan worden afgewerkt: "Laat ons niet vergeten dat er in het kader van de zogenaamde Dalligate-affaire allerlei vreemde machinaties hebben plaatsgevonden vanuit de tabaksindustrie en mét medewerking van hooggeplaatste ambtenaren van de Europese Commissie, met als duidelijk doel deze wetgeving te vertragen en af te zwakken. Ik hoop dat deze pogingen uiteindelijk zullen mislukken. Dat zal afhangen van de finale stemming in de plenaire vergadering van het EP in september en vervolgens van de onderhandelingen tussen Parlement, Raad en Commissie "

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?