Persberichten

AA
Stopzetten van de TTIP onderhandelingen is de enige gepaste reactie

In Brussel zijn vandaag de EU-VS onderhandelingen over een trans-Atlantisch handels- en investeringspartnerschap (TTIP) opnieuw van start gegaan met een tweede ronde. De groene fractie in het Europees Parlement roept opnieuw op om deze onderhandelingen op te schorten, naar aanleiding van de aanhoudende onthullingen over Amerikaanse afluisterpraktijken en grootschalig toezicht op Europese overheden, bedrijven en burgers. "Het onmiddellijk opschorten van de besprekingen is de enige gepaste politieke reactie", aldus Bart Staes (Groen).

Bart Staes: "Een trans-Atlantisch partnerschap impliceert een relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect en gedeelde waarden. Maar de Amerikaanse autoriteiten hebben de Europese burgers en regeringsleden tot op het hoogste niveau op systematische wijze afgeluisterd als waren zij Koude Oorlogsvijanden. Het is onmogelijk om in te zien hoe de onderhandelingen over een omvangrijk trans-Atlantisch partnerschap binnen deze context in goed vertrouwen voortgezet kunnen worden. "

Een krachtig en duidelijk signaal vanuit de EU kwam er tot nu toe niet. De groene groep in het Europees Parlement wil de kwestie daarom tijdens de plenaire zitting volgende week in Straatsburg bespreken. Staes: "Ik hoop dat dit een aanzet kan geven tot een coherent en sterk Europees antwoord. De Amerikaanse autoriteiten hebben fundamentele EU-rechten en de regels met voeten getreden. We kunnen dit niet zomaar onder de mat vegen, ook niet voor een aantal economische interesses zoals Commissaris De Gucht bepleit. Dit zou de foute basis leggen voor een versterkt partnerschap tussen de EU en de VS en is duidelijk niet in het belang van de EU-burgers".

Bovendien worden de onderhandelingen niet op transparante wijze onderhandeld. Het bedrijfsleven zit mee aan tafel, maar de middenveldorganisaties worden slechts zeer beperkt en voor de schone schijn geconsulteerd. Dit gebrek aan transparantie is erg onrustwekkend en belooft niet veel goeds.

"Ik zie niet in hoe deze Europese normen op zo'n korte termijn in "harmonie" gebracht kunnen worden met het fundamenteel verschillende Amerikaanse landbouwmodel zonder een "race to the bottom" in te zetten", aldus Staes. "De Europese Commissie moet het Europees Parlement en de middenveldorganisaties op een betekenisvolle wijze bij de onderhandelingen betrekken. Dit om te voorkomen dat de democratisch tot stand gekomen Europese, sociale, gezondheids- en ecologische normen niet worden aangetast via dit soort weinig transparante onderhandelingen. Of moeten we Karel de Gucht op zijn 'schoon ogen' geloven en vertrouwen dat alles wel goed komt?".[1]

1) Zie ook mijn opiniestuk hieromtrent

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?