Persberichten

AA
Stel aanpak belastingontwijking centraal in Brexit-onderhandelingen


Het Verenigd Koninkrijk moet de schadelijke rol van haar overzeese gebieden in internationale belastingontwijking aanpakken. De Europese Unie moet dit als harde eis stellen in de onderhandelingen over Brexit, vindt Groen. Dat is de belangrijkste aanbeveling van een nieuw onderzoek in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement.

Europees Parlementslid voor Groen, Bart Staes, voegt hieraan toe: “De Britse regering heeft openlijk geflirt met het aanjagen van een belastingrace naar de bodem om aantrekkelijk te blijven voor bedrijven na Brexit. Die strategie is onacceptabel. Bij het vormgeven van toekomstige economische betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moet de EU aandringen op het sluiten van Britse belastingparadijzen en de routes voor belastingontwijking.”

Het onderzoek laat zien dat het Verenigd Koninkrijk, met onder andere een nultarief op bedrijfswinsten in bijna alle overzeese gebieden en speciale belastingregels voor buitenlandse niet-ingezeten burgers, nu al een belastingparadijs is. De Britse verlaging van de vennootschapsbelasting leidt in België en elders in Europa tot een race naar de bodem. We willen die race stoppen zodat bedrijven net als burgers een eerlijke bijdrage leveren aan publieke voorzieningen waar ook zij gebruik van maken.

“Het zou een onacceptabele uitkomst zijn als Brexit belastingontwijking nog erger maakt”, aldus Staes. “Als EU-lid heeft het Verenigd Koninkrijk een Europese aanpak van belastingontwijking vaak gefrustreerd en haar overzeese gebieden zoals Jersey, Guernsey en Isle of Man beschermd. Laat Brexit het begin zijn van een daadkrachtigere aanpak van belastingontwijking.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?