Persberichten

AA
Sociaal Europa van de Europese Commissie is te vrijblijvend

De Europese Commissie presenteerde vandaag twee voorstellen voor een socialer Europa: een Europese pijler van sociale rechten en een toekomstvisie op de sociale dimensie van de Europese Unie. Voor de Europese Groene fractie is de aanpak van sociale onzekerheid een van de meest urgente opdrachten voor de Europese Unie. “Het is daarom goed dat de Europese Commissie een lijn uitzet, maar het ontbreekt op pijnlijke wijze aan kritische zelfreflectie op de sociale gevolgen van het huidige Europese beleid,” aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).  

Staes stelt dat het vandaag gepresenteerde lijstje met vrijblijvende sociale principes Europa niet socialer maakt. Er zijn heel concrete stappen nodig. Het ontbreekt hier aan zelfreflectie op het huidige economische beleid dat een sociaal Europa in de weg staat. “De EU kan nationale welvaartsstaten beschermen en versterken door de begrotingsregels van de eurozone te herzien, door macht van financiële markten te beperken, door belastingontwijking écht aan te pakken, door meer fiscale harmonisatie in plaats van concurrentie én door het handelsbeleid in dienst van de minst welvarende mensen te stellen. Maar op al deze terreinen geeft de Europese Commissie totaal niet thuis.”

De Europese Commissie van Juncker presenteerde vandaag zijn beloofde ‘pijler van sociale rechten’ waarin twintig principes zijn vastgelegd op het terrein van de arbeidsmarkt, lonen, sociale zekerheid, huisvesting, emancipatie, armoedebestrijding en pensioenen. “Anders dan de titel doet voorkomen zijn het echter geen keiharde rechten die Europese burgers kunnen afdwingen. Het zijn vooral lidstaten die dit beleid kunnen en moeten vormgeven,” aldus Staes, die er op wijst dat dit kan leiden tot de klacht dat de EU veel belooft maar te weinig levert en zo de euroscepsis versterkt. “Dat dit een recept voor rampen à la Brexit is, zo nu toch zo langzamerhand moeten zijn doorgedrongen in de Berlaymont!?”

Liever hadden de Groenen gezien dat de Europese Commissie meer concrete wetsvoorstellen had gepresenteerd. Het vandaag gelanceerde voorstel om Europeanen recht te geven op tien dagen vaderschapsverlof en vier maanden betaald ouderschapsverlof is daar een goed voorbeeld van. De Groenen hebben zich in 2010 reeds hardgemaakt voor een ruimere verlofregeling voor alle Europese ouders. Veel nationale regeringen lagen toen dwars en eurocommissaris Timmermans trok het voorstel uiteindelijk in.

Samen met de socialer pijler, presenteerde de Commissie vandaag ook een sociale toekomstvisie voor 2025 die voortvloeit uit de vijf EU-toekomstscenario’s die Juncker eerder dit jaar presenteerde. Daarin laat de Commissie zien wat de verschillende toekomstscenario’s zouden betekenen voor sociaal beleid. Hoewel hierin inzichtelijk wordt welke concrete sociale gevolgen integratie of desintegratie van de EU zouden kunnen hebben, ontbreekt ook in dit document zelfreflectie over welke sociale effecten het begrotings-, economisch en handelsbeleid hebben.

Lees hier de groene analyse van de sociale pijler.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?