Persberichten

AA
Schuldenaren Griekenland dragen grootste verantwoordelijkheid

"Red de euro, verdrink een Griek," zo vatte een Franse krant de crisis samen, bij een tekening van IMF-chef Lagarde. Partijvoorzitster van Groen Meyrem Almaci en Europees parlementslid Bart Staes reageren met afschuw op het uitblijven van een akkoord en de verslechterende situatie in Griekenland. Almaci: "De laatste jaren was er sprake van verkeerde keuzes en zelfs bedrog door de crediteuren ten aanzien van Griekenland en de Griekse burgers. Desondanks schuiven ze hun verantwoordelijkheid volledig door naar een democratisch verkozen Griekse regering van een land dat op sterven na dood is. Dit getuigt opnieuw van een gebrek aan verantwoordelijkheidszin maar ook solidariteit, een sleutelelement om de Europese Unie te doen functioneren."

Staes: "Het is in zulke crisissituaties dat Europa moet tonen wat het waard is. Daarom roep ik de staatsleiders op om nog deze week een Europese top te organiseren en alsnog tot een vergelijk te komen. Deze vraag wordt ondersteund door alle fractieleiders van het Europees Parlement. Het financiële failliet van Griekenland is het morele bankroet van Europa."  

Staes: "Vandaag blijven Juncker en co doen alsof de regering Tsipras onredelijk is en afgelopen vrijdag zomaar wegliep uit de onderhandelingen. Dat is echt een grove karikatuur. De Grieken hebben wel degelijk water bij de wijn gedaan, maar voor de crediteuren blijkbaar niet genoeg. Nochtans liggen de voorstellen van de Grieken en de Trojka niet zo hemelsbreed uit elkaar. Uit een analyse blijkt dat de verschillen in besparingen amper 400 miljoen euro in 2015 en 1 miljard in 2016 zouden bedragen."

Almaci: "De crediteuren weten dat de Griekse regering dit waarschijnlijk niet verkocht krijgt aan het parlement noch aan haar burgers én dat meer besparen alleen maar meer economische krimp oplevert en diepe recessie. Toch blijven ze hier op aandringen."

Almaci: "Waar het in essentie op neerkomt is ten eerste dat de crediteuren halsstarrig weigeren om ook maar te praten over schuldherschikking, terwijl elke econoom met verstand dat al jaren bepleit."

Staes: "Dan is er nog de vraag hoe de EU de investeringen - en dan vooral in Griekenland - op gang kan krijgen. Juncker verwees maandag in zijn persconferentie weer naar een zogenaamd plan van 35 miljard, maar de diensten van de Europese Commissie weten zelf van niets: er is hierover niet één officieel document. Bovendien zijn er aanwijzingen dat het mogelijk gaat om de bestaande Europese cohesie- en andere fondsen waar Griekenland sowieso recht op heeft, maar die de crediteuren nu gebruiken als wortel of stok, om de Griekse regering toch te doen bezwijken."    

Staes: "De Europese leiders chanteren bijna collectief en openlijk de Griekse burgers: "Als u in het referendum tégen onze voorstellen stemt, dan tekent u uw vertrek uit de eurozone" en volgens sommigen ook uit de EU. Eisen dat Griekenland tegen 2018 een begrotingsoverschot heeft van 3,5% is een land dat al op zijn knieën zit straffen. Het zal het probleem alleen maar veel erger maken. Waarom doet men dit, vroeg ook econoom Joseph Stiglitz zich gisteren af. Waarom wil men de deadline van het Europese hulpprogramma in relatie tot de IMF-terugbetaling niet met enkele dagen uitstellen tot na het referendum?  Omdat, stelt Stiglitz, het hier niet meer gaat om het geld of economie, het gaat om politieke macht en het op de knieën krijgen van een linkse regering die de status quo in vraagt stelt."  

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?