Persberichten

AA
Providers mogen van de EU de dienst uitmaken op internet


Maandagnacht bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese telecomministers een akkoord over het afschaffen van roaming in de EU en nieuwe spelregels voor internetproviders. De afspraken schieten volgens Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen ernstig tekort en zijn een bedreiging voor de ontwikkeling van het open internet in Europa. Staes: "De roaming tarieven worden afgeschaft halverwege 2017, maar bedrijven kunnen eventuele verliezen wel verhalen op de consument."


Ook de nieuwe afspraken voor netneutraliteit zijn zwaar teleurstellend, vindt Staes: “Dit is geen netneutraliteit. En ook geen net-geen-netneutraliteit. Dit is pure nepneutraliteit. Providers krijgen in dit akkoord twee grote mogelijkheden van Europa om te bepalen wat hun klanten op internet doen. Zij gaan de dienst uitmaken en dat schaadt de ontwikkeling van het open internet.”


Volgens Staes verdwijnt door de nieuwe regels de druk om te investeren in bandbreedte. In plaats daarvan wordt de telecommarkt steeds ondoorzichtiger, met veel verschillende en onvergelijkbare aanbiedingen. Bij de ene provider kun je onbeperkt Spotify gebruiken, bij de ander betaal je meer, maar krijg je gratis Netflix of een snellere Facebook.


“Dat klinkt leuk”, vindt Staes, “maar een nieuwe speler op de markt zal daar niet meer zomaar tussen komen. De focus op de algehele kwaliteit van het internet verdwijnt.”


Daarbovenop komt nog dat het gezamenlijke Europese management van het radio spectrum, wat vandaag bestaat en noodzakelijk is voor het effectief functioneren van het systeem als geheel, werd opgeofferd op de onderhandelingstafel. Vanaf nu valt het beheer van het radiospectrum onder exclusieve bevoegdheid van nationale overheden.


Staes: "Terwijl de ontwikkeling van de Europese digitale eengemaakte markt een centraal onderdeel zou zijn van het werkplan van de Commissie Juncker. Dit is een slechte start. We proberen met de groenen nog voor de stemming in plenaire een meerderheid uit te bouwen tegen dit zwakke compromis."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?