Persberichten

AA
Paardenvleesschandaal: FAVV heeft consumenten in de steek gelaten

In de Kamercommissie Volksgezondheid en Economie, die op vraag van de groenen in spoed is bijeengekomen, vragen de groenen absolute transparantie. Kamerlid Wouter De Vriendt en Europarlementslid Bart Staes (Groen): "De nieuwe onthullingen en schandalen tonen aan dat er nog te grote gaten zitten in de controles en traceerbaarheid van de vleesproductie. Bovendien bieden korte productieketens meer garantie op voedselveiligheid".

Honderden paarden die niet geschikt waren voor consumptie zijn in ons land toch in de voedselketen terechtgekomen. Groen vraagt aan minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) en minister van Landbouw Sabine Laruelle meer en betere controles. Zowel consument als producent hebben baat bij absolute transparantie en betere controles.
De Vriendt: "Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, FAVV, was sinds 2011 op de hoogte. Door het verzwijgen van de gevaren voor de volksgezondheid heeft het FAVV de consumenten in de steek gelaten. De consumenten hadden sneller moeten worden geïnformeerd over mogelijke risico’s inzake volksgezondheid."

Dit schandaal komt bovenop de economische fraude rond goedkoper paardenvlees in kant-en-klare maaltijden. Groen vraagt zich af waarom de economische inspectie pas een maand na de eerste onthullingen in Groot-Brittannië heeft ingegrepen. Groen vraagt ook dat de herkomst van de gebruikte ingrediënten in kant-en-klare maaltijden kenbaar wordt gemaakt via het etiket.

De schandalen brengen een fundamenteler probleem aan de oppervlakte rond vleesproductie. Hoe langer de keten tussen producent en consument, hoe meer landsgrenzen worden overschreden, hoe meer tussenpersonen, hoe groter de kans op fraude. Staes: “Kortere ketens zijn de beste garantie op een veilige voedselproductie. In korte ketens kennen mensen elkaar en wie bekend staat als een fraudeur of sjoemelaar wordt automatisch gewantrouwd. Groen vraagt aan de overheid maatregelen te nemen om de lokale productie te ondersteunen. Dit is goed voor de lokale economie en goed voor de consument."

De paardenvleesaffaire zorgde er ook voor dat de werking van het Voedsel- en Veterinair Bureau (VVB), gevestigd in Ierland, in de belangstelling kwam. Ondanks het beperkt aantal personeelsleden en de beperkte financiële middelen heeft het VVB de voorbije 12 jaar zeer behoorlijk geïnvesteerd in de controle op de controle (door nationale lidstaten). Staes: "Het zijn inderdaad in de eerste plaats de nationale controleorganen die hun huiswerk moeten doen. In ons land is dat het FAVV. Maar controle op de controle is absolute noodzaak. De controlebezoeken van het FVO zorgt ervoor dat de nationale controleorganen gedwongen worden de vinger goed aan de pols te houden.
De FVO-inspectierapporten worden nu gepubliceerd op de website.

En daar gebeurt politiek te weinig mee. Groen stelt voor deze rapporten voortaan jaarlijks te bespreken in de nationale parlementen, in aanwezigheid van de bevoegde minister, en het Europees Parlement, samen met de bevoegde administraties uit de Europese Commissie.

Deze aanpak kan ervoor zorgen dat de mankementen bij de nationale controlediensten beter en sneller opgevolgd worden en politiek gestuurd. Ze zullen het werk van het VVB valoriseren, en dat komt de volksgezondheid en de voedselveiligheid ten goede.


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?