Persberichten

AA
Opnieuw meerderheid in Europees parlement tegen goedkeuring GGO-gewassen

De Commissie leefmilieu, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees parlement (EP) keurde vandaag met een grote meerderheid drie resoluties goed die zich uitspreken tegen de import van genetisch gemanipuleerde sojabonen, twee van de agrochemische multinational Monsanto en één van Bayer Cropscience. De milieucommissie stelt zich daarmee achter de door Europees parlementslid Bart Staes ingediende bezwaren tegen het goedkeuren van de drie sojasoorten door de Europese Commissie. Staes: "Hoewel er specifieke argumenten zijn om deze soja-soorten tegen te houden, zou de EU geen enkel nieuwe GGO moeten toe laten zolang het besluitvormingsproces niet is gedemocratiseerd en beter wetenschappelijk onderbouwd. Dat is bij zijn aantreden beloofd door Commissievoorzitter Juncker, maar nog niet uitgevoerd."

Staes: "Een belangrijk argument voor onze houding is dat de drie soja-soorten (MON 87705 × MON 89788; FG72; MON 87708 × MON 89788) glyfosaat resistent gemaakt zijn. Er is nu net een keiharde wetenschappelijke en politieke strijd gaande tegen het gebruik van dit herbicide omdat het kankerverwekkend is en schade aanricht." 

Volgens Staes is een zeer onderbelicht aspect van de hele kwestie, dat er geen enkel onderzoek gebeurt naar de toxiciteit van de verschillende gebruikte pesticiden. Staes: "In een recente brief van 8 januari over de GGO-soja geeft Europees commissaris voor volksgezond Vytenis Andriukaitis zelfs toe dat er nog geen wetenschappelijke methoden bestaan om deze cocktail-effecten te onderzoeken, maar dat dit wel zou moeten. Met andere woorden: men keurt een product goed waarvoor geen treffelijke risicoanalyse voor de volksgezondheid is gebeurd. Bij mijn weten druist dat in tegen het wettelijk verankerde Europese voorzorgsprincipe. Het is dan ook niet voor niets dat multinationals dit principe in het kader van TTIP willen onderuit halen."          

Staes: "Op 28 oktober riep het EP de Europese Commissie al op om met andere voorstellen te komen aangaande de import van GGO's. Die wilde de besluitvorming 'her-nationaliseren' en het aan elke lidstaat toelaten om bepaalde GGO wel of niet op hun grondgebied toe te laten. Het was duidelijk een voorstel tegen de Europese interne markt en een recept voor verwarring en chaos, waarvan uiteindelijk alleen enkele multinationals zouden profiteren."       

Het EP stemde op 16 december een tekst die stelde dat elke nieuwe autorisatie van GGO's moet stoppen, zolang er nog geen nieuwe Europese regulering is rond het op de markt brengen van biotechnologische landbouwgewassen.   Het Europees Parlement stemde toen ook - net als vandaag - met een grote meerderheid tegen de beslissing van de Europese Commissie om een nieuwe glyfosaat-resistente ggo-maïssoort (NK603 x T25) toe te laten voor gebruik in de EU. Staes: "Het bezwaar van 403, toch lang niet allemaal groene, Europese parlementsleden tegen de toelating van deze ggo-maïs was een waarschuwing aan het adres van de Europese Commissie die besliste om toch door te gaan met het toelaten van genetisch gemodificeerd voedsel en diervoeding. Het is ronduit hallucinant dat de Commissie die GGO's door onze strot wil duwen, terwijl een meerderheid van Europese regeringen én burgers deze technologie niet op hun bord noch akkers wil. Het laat helaas zien dat er fundamentele problemen zijn rond het Europese democratische besluitvormingsproces. Het bewijst vooral ook de noodzaak om de EU goedkeuringsprocedure voor GGO-voedsel te herzien."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?