Persberichten

AA
Oostenrijk en Europa krijgen progressieve, groene president

Met een nipte overwinning van 50,3% van de Oostenrijkse stemmen, krijgt Europa met Alexander Van der Bellen een allereerste progressieve president, afkomstig uit de ecologische politieke beweging, oud-partijleider van de Groenen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) reageert opgelucht: "Het is een knap resultaat, in de tweede ronde winnen van de gedoodverfde winnaar en extreemrechtse FPÖ-kandidaat Norbert Hofer (49,7%). Vooral in een uiterst gepolariseerd politiek klimaat, niet alleen in Oostenrijk, waar steeds meer politici vluchtelingen misbruiken om er politieke munt uit te slaan, is het uiterst belangrijk dat er voldoende tegengas gegeven wordt tegen het populistische discours in al zijn facetten. Een discours dat de Europese samenwerking steeds moeilijker maakt, en daarmee de Europese Unie steeds meer hypothekeert."

Ook voorzitster Meyrem Almaci van Groen reageert verheugd op de verkiezingsoverwinning van de Groene presidentskandidaat Alexander Van der Bellen in Oostenrijk. “Hoop haalt het van de angst. Een authentiek progressief verhaal heeft het gehaald van angst en polarisatie. Nu kan de eerste groene president van Oostenrijk beginnen aan een zware taak: die van opbouw en verbinding. We wensen hem daarbij veel succes,” zegt Almaci in een eerste reactie.

De verkiezingsrace in Oostenrijk bleek een uitermate spannende, waarbij Alexander Van der Bellen, oud-voorzitter van de Groene partij, uiteindelijk aan het langste eind trok. “Absolute opluchting overheerst natuurlijk, maar ik ben ook fier op de eerste groene president van Oostenrijk, zeker in zulke turbulente tijden. Een grote uitdaging wacht hem om opnieuw samenhang en verbondenheid te brengen in de Oostenrijkse samenleving, maar net als veel Oostenrijkers geloof ik in zijn verbindende toon en houding,” aldus Almaci.

Dat de extreemrechtse partij FPO zo’n groot stemmenaantal haalde in Oostenrijk is een belangrijk signaal dat serieus genomen moet worden, vindt Almaci verder. “Het extreemrechtse gedachtegoed staat haaks op de Europese droom. Maar dat geldt ook voor zij die extreemrechts proberen te bestrijden door hun discours van polarisatie over te nemen en zo de maatschappij te verdelen in verschillende kampen. Enkel een authentiek verhaal van samenwerking en verbinding kan de gepolariseerde samenleving terug vooruit stuwen,” besluit Almaci.

Staes beaamt: "Het is te hopen dat vooral sociaaldemocratische partijen overal in Europa leren van deze Oostenrijkse casus en hun koers wijzigen om samen met groene partijen Europa bij te sturen. De koers van Europa moet zijn: meer democratie en transparantie, meer bescherming voor mens en milieu, meer investeringen in collectieve voorzieningen die de economie en mondiale handel verduurzamen en de ecologische basis waarop dit alles rust, doorgeven aan volgende generaties. We moeten weg van het neoliberale beleid dat nu al decennia verdedigd wordt door die partijen die al die tijd de koers van de EU bepaalden."   

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?