Persberichten

AA
Onthullingen Panama Leaks tonen opnieuw falen EU aan in strijd belastingfraude

Er moet op korte termijn een grondig en toepasselijk Europees beleidsmatig antwoord komen op de jongste onthullingen na de Panama Leaks. Dat eist de Europese groene fractie vandaag in een reactie op de publicaties van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). 

"De Panama Leaks tonen scherp hoe we slechts aan de oppervlakte zitten te krabben bij het verkrijgen van meer transparantie rond onwelriekende belastingfraude door machtige individuen en bedrijven van over de hele wereld en dus ook vanuit Europa," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen). "Dit bevestigt wederom onze roep om meer automatische transparantie in fiscaliteit en een echte strijd tegen belastingparadijzen." 

Bijna anderhalf jaar na de schokkende LuxLeaks - waarna de Groenen een Europese onderzoekscommissie uit de startblokken kregen -  zitten we eigenlijk nog altijd in een impasse als het gaat om belastingontduiking. "Eigenlijk beseffen autoriteiten en beleidsmakers in Europa en elders donders goed dat individuen en bedrijven zeer ver gaan in het ontduiken van belastingen, maar bestaat er politieke onwil om tot betekenisvolle actie over te gaan." 

Staes: "We hebben een heus Europees actieplan tegen witwassen nodig, dat bijvoorbeeld sancties voorziet voor banken, advocatenkantoren en andere dienstverleners die niet meewerken aan onderzoek. Panama Leaks benadrukt opnieuw de noodzaak aan veel meer transparantie, bijvoorbeeld via het publiek bekend maken van de ware belanghebbenden achter offshorebedrijven, zoals het EP al eerder vroeg."       

Volgens Staes wordt steeds opnieuw bevestigd dat het in essentie gaat om ofwel meer fiscale rechtvaardigheid en meer stabiliteit in landen en samenlevingen of het in stand houden van de geheimhouding en een meer onstabiele wereld. Staes: "Niet alleen rijke individuen en bedrijven gebruiken de Panama-connectie, maar ook internationale handelaren in wapens, drugs en andere miserie."   

Staes: "Het is onaanvaardbaar dat ambtenaren en politici betrokken zijn bij dit soort van fiscale constructies om belastingen te ontduiken.  Europees commissaris Miguel Arias Cañete moet daarom dringend klaarheid brengen rond het opduiken van zijn naam in Panama Leaks. De groenen zullen deze zaak zeker aan de orde stellen in de speciale parlementaire commissie LuxLeaks. Overigens tonen de nieuwe onthullingen aan dat deze speciale commissie best een officieel erkende parlementaire onderzoekscommissie wordt, mét stevige bevoegdheden, hetgeen de Groenen al van in het begin bepleitten. We zullen dat nu opnieuw bepleiten, en zien of ook nu weer de twee grote politieke fracties dat tegenhouden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?