Persberichten

AA
Onderhandelingen over schadelijke biobrandstoffen eindigen in teleurstelling


De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een overeenstemming met de Europese Raad over de regels rond het gebruik van biobrandstoffen goedgekeurd. Bart Staes, Europees Parlementslid Groen, stemde tegen.
 

Bart Staes: "Het gebruik van landbouwgewassen als brandstof moet gestopt worden en we hebben duidelijke regels nodig om te voorkomen dat biobrandstoffen gebruikt worden die schadelijk zijn voor het klimaat. Dit waren de doelstellingen toen we aan deze wetsherziening begonnen en beide hebben het helaas niet gehaald."
 

Het nieuw afgesproken beleid zorgt ervoor dat nog meer voedsel in de brandstoftank zal verdwijnen, wat onder andere kan leiden tot stijgende voedselprijzen en voedselschaarste in ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn er veel biobrandstoffen die voor extra CO2-uitstoot zorgen doordat ze veranderingen in landgebruik (ILUC) veroorzaken. Lidstaten hoeven deze uitstoot niet mee te tellen bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen, wat het aantrekkelijk maakt om in dit soort schadelijke biobrandstoffen te blijven investeren.
 

Bart Staes is niet te spreken over de opstelling van de lidstaten en de onderhandelingstactiek van het Europees Parlement, dat in eerste instantie een goede uitgangspositie had. "Iedereen die bij de deal betrokken is geweest, weet hoe schadelijk het huidige beleid is en toch weigeren ze het te veranderen. Gevestigde belangen, onder andere in de landbouwsector, worden de hand boven het hoofd gehouden."
 

Staes: "Het klimaat, de belastingbetaler en de meest weerloze mensen op deze wereld zijn de dupe van wat vandaag besloten is. Dit wansmakelijke beleid zal lopen tot 2020, dus het zal nog een paar jaar duren voordat we weer een kans krijgen om het tij te keren."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?