Persberichten

AA
Nieuwe EU-wet pakt misbruiken detachering werknemers aan

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een nieuwe Europese wetgeving die de uitbuiting van werknemers door criminele werkgevers tegengaat. De Groenen steunden de strengere Europese afspraken over de naleving van de rechten van gedetacheerde werknemers waardoor misbruik van het vrij verkeer in de EU effectiever kan worden aangepakt. Dit vormt een concrete stap naar een meer sociaal Europa, dat mensen beschermt in plaats van bedreigt met draconisch besparingsbeleid.

Europarlementslid Bart Staes (Groen): "Alleen goede Europese afspraken voorkomen dat het vrij verkeer van bedrijven, leidt tot onderbetaling, uitbuiting en oneerlijke concurrentie. Deze afspraken zorgen voor een betere aanpak van wantoestanden zoals sociale dumping. Recentelijk nog werden op een bouwwerf aan het Brusselse Noodstation Portugese bouwvakkers aangetroffen die van hun Portugese werkgever slechts 3,40 euro per uur werden betaald, meer dan tien euro onder het Belgische minimumbarema."

De nieuwe wet verplicht alle EU-landen om beter te controleren of werkgevers zich aan de wet houden als ze werknemers over de grens detacheren. Autoriteiten moeten verplicht informatie over wantoestanden gaan uitwisselen, zodat illegale postbusbedrijven en gedwongen schijnzelfstandigheid binnenkort tot het verleden behoren. Ook moeten landen werknemers goed informeren over hun rechten als ze in opdracht van hun werkgever tijdelijk in een ander land gaan werken.

Staes: "Werkgevers die werknemers tewerkstellen aan voorwaarden die lager liggen dat het land van tewerkstelling zijn crimineel bezig. Ze overtreden Europese wetten. Net zoals we andere vormen van georganiseerde criminaliteit bestrijden door een versterkte politiesamenwerking via Europol moeten we georganiseerde criminaliteit op sociaal gebied bestrijden via een snel op te richten 'Sociale Europol'."

Ondanks de wet blijft er een weeffout in het vrij verkeer van bedrijven bestaan, stelt Staes vast. Werkgevers die opdrachten uitvoeren in een andere lidstaat blijven de sociale premies betalen in het land waar het bedrijf gevestigd is, in plaats van het land waar de opdracht wordt uitgevoerd. "Daardoor blijft het risico op oneerlijke concurrentie helaas bestaan," aldus Staes. Groen wil daarom dat er in Europees verband wordt gewerkt aan een fundamentelere oplossing voor dit probleem.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?