Persberichten

AA
Nieuwe energielabels nog niet voor morgenOnderhandelingen tussen het Europees Parlement, Commissie en Raad over de herziening van Europese energielabels zijn gisterenavond tot een besluit gekomen. Bart Staes, Groen Europarlementslid, reageert: “Consumenten zullen het verschil merken en het zal makkelijker zijn voor hen om voor zuinige toestellen te kiezen, maar ik betreur dat het voor vele producten nog wel een hele tijd zal duren voor het zover is.”

Energielabels op toestellen geven duidelijk het energieverbruik van een bepaald toestel aan. Hierdoor kunnen consumenten snel de goed keuze maken, wat goed zal zijn voor het milieu én hun portemonnee.
Staes betreurt echter dat het nog enige tijd duurt voor het nieuwe systeem in werking treedt. “Er zullen gedurende een hele tijd twee labels naast elkaar bestaan, en dat zal enkel tot verwarring leiden. We hopen dat de Europese Commissie zo snel mogelijk in actie schiet en niet wacht tot de laatste minuut. Hoe sneller het in voege is, hoe sneller de consumenten er de voordelen van zullen ondervinden. Er is geen enkele reden om dit uit te stellen tot 2030.”

Achtergrond
De vereenvoudigde nieuwe labels krijgen een kleurencode en lettersysteem (A-G). Momenteel bestaat het eerder verwarrende A+, A++-systeem. De verordeningen treden in werking vanaf september 2017, en zullen via gedelegeerde handelingen worden geregeld. Voor witgoed en TV’s, zullen de labels vanaf 2020 in de winkel zijn. Voor verwarmingstoestellen en boilers kan het nog tot 2030 duren. Voor stofzuigers en droogkasten, is eind 2024 voorzien.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?