Persberichten

AA
Nieuw rapport Europese groenen toont nood aan dichten wettelijke gaten belastingontduiking


Ondanks de vooruitgang van de laatste jaren bestaan er nog steeds grote gaten in de Europese aanpak van belastingontwijking en -ontduiking. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat de Europese groene fractie vandaag publiceert. Ondanks nieuwe wetgeving (DAC2 en DAC3) bestaan er nog steeds veel mogelijkheden voor individuen of multinationals om vrij eenvoudig de belastingen te ontduiken waar zij in feite gevestigd zijn en dus betaald moeten worden. 

Er bestaan in de EU nieuwe regelingen omtrent automatische gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten om zo de ontwijking makkelijker te traceren. Maar in het rapport zien we hoe men vrij makkelijk via bankrekeningen in belastingparadijzen deze regels omzeilen. Rijke Europeanen kunnen bovendien makkelijk de Europese belastingregels omzeilen via de zogenaamde "gouden Visa" die enkele lidstaten aanbieden, waarbij men voor veel geld het burgerschap kan verkrijgen. Op basis hiervan kunnen mensen een fake adres opgeven voor een bankrekening in een belastingparadijs en de belastingen in hun echte land ontwijken.  

Landen als Oostenrijk, Roemenië, Bulgarije en Cyprus kunnen veiligheidsrisico’s betekenen omdat ze de toegang tot bankgegevens van mensen uit derde landen kunnen afblokken. Er bestaat ook onvoldoende informatie-uitwisseling  vanuit die EU-landen die de zogenaamde "sweetheart deals" aanbieden aan multinationals, deals waarbij bedrijven belastingvoordelen krijgen in ruil voor investeringen zoals bleek uit het zogenaamde LuxLeaks-schandaal.

Bart Staes, Europees parlementslid (Groen): “Zo lang dit soort gaten in Europese belastingregels blijven bestaan zullen rijke individuen en multinationals er gebruik van blijven maken en lopen staten miljarden mis. De wortel van alle kwaad: belastingparadijzen. Alleen via het dichten van deze gaten én het doen naleven van wetten zullen we oneerlijke concurrentie met kleine bedrijven en de oneerlijkheid versus de gewone belastingbetalende kunnen stoppen.”  

Lees hier het rapport: "Reporting taxation: Analysing loopholes in the EU’s automatic exchange of information and how to close them".

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?