Persberichten

AA
Na bier, wijn en ontbijtgranen, nu ook glyfosaat in Ben&Jerry's-ijs


Uit vandaag gepresenteerd onderzoek blijkt dat in verschillende stalen en smaken van Ben&Jerry-ijs van  residuen van het toxische herbicide glyfosaat zitten. IJs uit Nederland, Engeland, Duitsland en Frankrijk werd onderzocht volgens de beste beschikbare wetenschappelijke onderzoeksmethoden door Dr. John Fagan, wetenschapper bij HRI Labs. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Het ging er ons niet over om Unilever aan te vallen, maar wel te wijzen op de discrepantie tussen de claims van hun merk Ben&Jerry’s als zijnde “ethisch” en “natuurlijk” en de aanwezigheid van dit zeer omstreden herbicide. Nog voor de persconferentie reageerde Unilever in een mail aan mij met de mededeling dat het bedrijf “niet later dan 2020, zal stopen met het gebruik van landbouwgewassen die bespoten zijn met glyfosaat vlak voor de oogst.”

Staes: "Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat glyfosaat in enorm veel voedingsproducten zit, eenvoudigweg omdat het massaal veel in de landbouw gebruikt wordt. Er gaan jaarlijks ongeveer 8 miljard euro om in de verkoop van het meest gebruikte herbicide ter wereld.”

Staes: “Tel daarbij op dat we nu weten - dankzij de recente onthullingen van duizenden interne documenten van Monsanto, de ontdekker en decennialang eigenaar van glyfosaat, die het verkoopt als RoundUp – dat de zogenaamde wetenschappelijke zekerheid dat glyfosaat geen kwaad kan voor de volksgezondheid vals is en gemanipuleerd door Monsanto.”

Staes: “Daarom houden we morgen in het Europees parlement een hoorzitting (live te volgen) over de zogenaamde Monsanto Papers, waar Monsanto hooghartig weigerde te komen. Mijn conclusie is nu al: zolang de onderste steen over deze vorm van wetenschapsfraude niet boven is, mag de EU de vergunning voor glyfosaat niet verlengen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?