Persberichten

AA
Martin Selmayr: de Europese Commissie heeft nood aan lessen ethiek


Op vraag van de groene fractie zal het Europees Parlement vanavond een debat voeren over de recente benoeming van christen-democraat Martin Selmayr tot Secretaris-Generaal van de Europese Commissie. De groenen hebben ook gevraagd om de kwijting voor de begroting van de Europese Commissie over 2016 uit te stellen tot er meer klaarheid is over Selmayr-Gate en andere recente affaires. 

Bart Staes (Europarlementslid voor Groen en lid van de Commissie begrotingscontrole) voegt hieraan toe: “Er is dringend nood aan duidelijkheid om te zien of de regels ook effectief gevolgd werden. Als dat het geval zou zijn, dan is het duidelijk dat die regels herzien moeten worden. Want het feit dat een dergelijke ambtelijke én politieke topfunctie toebedeeld kan worden, zonder enige vorm van controle laat zien dat het niet goed gesteld is met de mate van transparantie en democratische controle in de Commissie. Bovendien heeft Selmayr de kwalijke, rücksichtlose reputatie om iedereen die het niet met hem eens is, monddood te maken. Dat is bepaald geen geruststellende wetenschap over iemand die een ambtelijk apparaat van 33.000 functionarissen moet leiden.”

“Het is bovendien niet de eerste keer dat de Commissie tekortschiet op ethisch vlak. Het geheime lobbywerk van ex-voorzitter Barroso voor Goldman Sachs én het feit dat Commissaris Cañete als ex-parlementslid al een pensioen trekt bovenop zijn salaris, zijn alleen maar elementen die de integriteit van de Commissie verder in twijfel trekken. Juncker moet actie ondernemen en duidelijkheid brengen”, aldus Bart Staes.

Bijgevolg hebben de groenen een vijfpuntenplan gelanceerd om de situatie te onderzoeken: 
 

  1. Een diepgaand onderzoek naar de benoeming van Martin Selmayr door het Europees Parlement samen met de Commissie Begrotingscontrole (CONT) om na te gaan of de regels wel effectief gevolgd zijn.
  2. Open vacatures voor posities in de Europese instellingen moeten de norm worden. De huidige uitzondering op deze regel (de hoogste functies) moet opgeheven worden.
  3. Besluiten en voorstellen over topfuncties door het college van de Commissarissen moet tenminste 1 week op voorhand geweten zijn door alle Commissarissen.
  4. Open en transparante selectieprocedures voor posities in het Europees Parlement, de Raad van Ministers en alle andere Europese instituten.
  5. De kwijting van de begroting van de Commissie moet uitgesteld worden zodat voldoende tijd genomen kan worden om het onderzoek naar deze zaak grondig te voeren.

Volgende stappen

De Commissie Begrotingscontrole (CONT) stemt over de kwijting op 19/20 maart. De plenaire stemming is voorzien voor april.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?