Persberichten

AA
Maakt Europarlement een einde aan voorkeursbehandeling gasinfrastructuurprojecten?


Woensdag stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Groenen om de zogeheten Europese lijst met ‘projecten van gemeenschappelijk belang’ voor energie-infrastructuur te verwerpen. Bart Staes (Europarlementslid voor Groen): “Deze lijst zet de deur wagenwijd open voor miljardensubsidies voor gasinfrastructuur. Dat terwijl we al een enorme overcapaciteit hebben, en juist van het gas af moeten.”

De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met energieprojecten die cruciaal zouden zijn voor de integratie van de Europese energiemarkt en dus een voorkeursbehandeling verdienen. Staes: “Het is een wenslijstje van de nationale regeringen geworden. Bijna een derde van de lijst bestaat uit gasinfrastructuur, met 53 van de 173 projecten. En dan gaat het ook nog eens om gigantische projecten. Bouwen we al de gasinfrastructuur die nu in de lijst staat, dan hebben we straks zo’n drie keer meer importcapaciteit dan nodig.”

Onder het mom van ‘transitiebrandstof’ en ‘energiezekerheid’ worden momenteel miljarden geïnvesteerd in gas. Staes: “Die infrastructuur ligt er veertig tot vijftig jaar. Tegen die tijd moeten we al lang van het gas af zijn. Zeker als we enigszins in de buurt willen komen van de verplichtingen onder het Klimaatakkoord van Parijs.”

Nemen we onze klimaatafspraken serieus, dan zitten we straks dus met enorme gestrande investeringen, aldus Staes. “Daar komt nog eens bij dat steeds meer onderzoek uitwijst dat gas een aanzienlijk hogere klimaatimpact heeft dan eerder gedacht vanwege de substantiële methaan-lekkages die vaak bij gaswinning en -transport komen kijken.” 

De opname van gasprojecten op de lijst leidt tot een grote verspilling van publiek geld. Onlangs keurde de Europese Investeringsbank een lening van anderhalf miljard goed voor de ‘Zuidelijke Gascorridor’, met als argumentatie dat deze pijplijn op de lijst met projecten van gemeenschappelijk belang staan. Bart Staes en de Groene fractie proberen ook dit besluit tegen te houden.

Krijgt het voorstel morgen voldoende steun, dan zal de Commissie met een nieuwe lijst moeten komen die vrijwel geheel uit elektriciteitsprojecten bestaat. Staes houdt hoop: “De waanzin van onze gas-obsessie lijkt langzaam door te beginnen dringen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?