Persberichten

AA
Lucky strike voor de tabaksindustrie: centrumrechtse partijen stellen stemming Europese tabakswetgeving uit

Een cruciale plenaire stemming in het Europees parlement (EP) over strengere wetgeving rond tabaksproducten, die op de agenda van het EP voor volgende week stond, is vandaag uitgesteld onder druk van drie centrumrechtse partijen. De voorzitters van de liberalen (ALDE), christendemocraten (EVP) en Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) hebben dit er vandaag doorgedrukt in de conferentie van voorzitters. "Een schaamteloze demarche, die nog maar eens aantoont dat sommige centrumrechtse partijen onder druk van lobbygroepen, het algemeen belang en volksgezondheid dan toch iets minder belangrijk vinden dan ze in verkiezingstijd beweren, en dat ze de winsten van in dit geval de tabaksindustrie laten prevaleren," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "Het opnieuw uitstellen en vertragen van de Tobacco Product Directive (TPD), is een zoveelste succes van de uiterst efficiënte lobby van de tabaksindustrie. Zelf stelde ik deze zomer nog parlementaire vragen over de betrokkenheid van de hoogste regionen van de Europese Commissie - met name secretaris-generaal Catherine Day - bij het afzwakken en uitstellen van de TPD in 2012. De vraag werd aanvankelijk tegengehouden wegens "politiek te gevoelig"."

Staes: "Er kan geen twijfel over bestaan dat dit uitstel een cynische zet is om de tabaksindustrie nog wat meer tijd te geven en de wetgeving af te zwakken via amendementen. Er was al begin dit jaar overeengekomen dat de stemming in september moest gebeuren. Het is extra belachelijk omdat het het EP zélf was dat eind vorig jaar de Europese Commissie onder druk zette om de TPD snel naar het parlement te sturen voor het wetgevende proces. Dat dreigde door het ontslag van Eurocommissaris John Dalli immers dermate te worden vertraagd, dat de TPD niet meer door de wetgevende molen, zou geraken, voor de volgende Europese verkiezingen in 2014. Dat dreigt door dit soort manoeuvres alsnog te gebeuren. De rol van werkgevers organisaties als het VBO is ook verontrustend: ook zij lobbyen heel actief in het EP om de wetgeving af te zwakken. Gisteren ontvingen we nog een email van het VBO met die boodschap."

Staes: "Met name de EVP voert een dubbele strategie: de stemming uitstellen om tijd te winnen en amendementen indienen die de wetgeving verzwakken. De sterke positie van het EP zoals voor de zomervakantie goedgekeurd in de commissie Volksgezondheid dreigt nu drastisch te worden uitgehold. Zo willen de christendemocraten de omvang van de gezondheidswaarschuwingen op pakjes van 75% naar 50% terugbrengen, minder dan de vereiste die al in België geldt, en deze op minder prominente plaats op het pakje. Ook willen ze dat de misleidende dunne sigaretten verkocht mogen blijven worden, en het verbod op allerlei smaakjes zoals menthol uitstellen. Tot slot willen ze toestaan dat de tabaksindustrie reclame maakt waarin het sociale karakter van roken wordt belicht. Een scenario van een slechte Hollywoodfilm, want tot nader order sterven in de EU jaarlijks 700.000 mensen door roken."


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?