Persberichten

AA
Lakse houding tegen in EU gedumpte zonnepanelen uit China

Op initiatief van de groene fractie kreeg de Europese Commissie vandaag een vraag over haar beleid ten aanzien van goedkope import uit China, meer bepaald de dumping van Chinese fotovoltaïsche zonnepanelen. "Niet antwoorden is ook een antwoord", besluit Bart Staes (Groen), die de lakse houding van de Europese Commissie laakt.

De hele markt van zonnepanelen is in elkaar gezakt, zeker nu het merendeel van de overheidsubsidies zijn geschrapt of gedaald. Dat de Europese markt bovenop deze schok, ook nog bedolven wordt door goedkope import uit China, is nefast voor de kleine- en middelgrote bedrijven.

De Europese Commissie werd op 6 september ll. gevraagd een onderzoek in te stellen naar dumpingpraktijken van panelen en onderdelen. Op 8 november startte ook een anti-subsidie-onderzoek omdat men vermoedde dat prijzen kunstmatig laag zijn gehouden door subsidies. Het is het grootste onderzoek in zijn soort, het gaat om 21 miljard euro. Pro Sun, een Duitse koepel van een twintigtal zonnepaneelproducenten, bond de kat de bel aan. De resultaten van het onderzoek worden pas tegen de zomer van 2013 verwacht. Definitieve handelstarieven instellen zal pas kunnen vanaf 5 december 2013.

Staes: "Deze procedures zijn zo ingewikkeld, dat je nooit efficiënt kunt optreden in crisis als deze. Het duurt al gauw meer dan 8 maanden vooral lidstaten voorlopige maatregelen kunnen treffen om hun industrieën te beschermen. In de VS deed zich een gelijkaardige zaak voor en die was op vijf maanden uitgesproken."

Intussen woedt een kleine handelsoorlog tussen China en de VS - de VS heffen douanetarieven tot 250% - en tracht de Europese Commissie zijn eigen industrieën, die van oorsprong Amerikaanse producten uit China importeert, te beschermen

Staes: "Het is belangrijk dat Europa zijn fotovoltaïsche markt en productie kan behouden. Niet alleen omdat zonnepanelen gebruik maken van hernieuwbare energie. We moeten ook de tewerkstelling in de groene economie beschermen, zorgen dat de consument betaalbare zonnepanelen kan blijven installeren en vermijden dat we afhankelijk worden van buitenlandse monopolies."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?