Persberichten

AA
Laatste kans voor Europees parlement om voor de Europese verkiezingen meer transparantie te creëren en verantwoording af te leggen


Persbriefing met Bart Staes en Benedek Jávor (groene leden van de budgetcontrole commissie)

WOENSDAG 20 maart om 9u30

Beste journalisten,

Er dient zich voor het Europees parlement een laatste kans aan om nog voor de Europese verkiezingen van eind mei, de spelregels aangaande transparantie en goed bestuur in de positieve richting bij te sturen en wel via stemmingen volgende week. Het gaat allereerst om vereisten aangaande de uitgaven door parlementsleden, maar ook over ‘gendergelijkheid’ en beleid tegen ‘harassment.’ Het EP moet deze kans aangrijpen om het eigen huis beter op orde te krijgen, voor het weer vertrouwen aan miljoenen Europese burgers vraagt.

De Greens/EFA groep heeft deze thema’s al vele malen bovenaan de politieke agenda van het EP geplaatst maar ving bot. In de procedure voor de kwijting van de begrotingen van alle Europese instellingen en agentschappen die volgende week op de plenaire agenda is het dus de laatste keer dat het EP zaken kan rechttrekken. Er staan stemmingen gepland over hoe parlementsleden hun uitgaven transparanter moeten maken, en of ze onuitgegeven fondsen moeten terugstorten of niet.

Na onthullingen over #metoo en kwalijke praktijken binnen het EP is het ook de laatste kans om verbeteringen te eisen in het EP via bijvoorbeeld verplichte trainingen voor parlementsleden en staff.

We nodigen u hierbij uit om een persontbijt bij te wonen met Bart Staes en Benedek Jávor, beide Greens/EFA-leden van de ‘Budgetary Control committee’ op woensdag 20 maart om 9u30 om de stand van zaken door te spreken.

Wie? Bart Staes & Benedek Jávor
Wanneer? Woensdag 20 maart om 9u30
Waar? Brasserie Les Filles, Europees Parlement (begane grond, ingang Rue Wiertz).
 
Graag aanmelden - zeker indien geen toegangsbadge - bij Hans.vanscharen@ep.europa.eu of Bart.staes@ep.europa.eu

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?