Persberichten

AA
Klimaatverandering trekt zich weinig aan van grote woorden


De klimaattop COP21 begint morgen in Parijs met een massale aanwezigheid van wereldleiders die hopelijk beseffen dat de uitkomsten van de top voor een deel de toekomst van de mensheid zullen bepalen.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “De deelnemende landen hebben twee weken om de ontregeling van het klimaat tegen te gaan en voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen voor de meest kwetsbaren die het hardst geraakt worden door klimaatverandering.”   

Bijna alle landen hebben hun reductie doelstellingen voor Parijs bekend gemaakt, goed voor 95% van de uitstoot van broeikasgassen. “Dit is een heel positief gegeven, want voor het eerst is er sprake van een mondiaal engagement om klimaatverandering tegen te gaan. Maar veel zal afhangen van welke mechanismen er worden overeen gekomen om die engagementen ook te kunnen monitoren en controleren. Anders riskeren we dat het bij woorden blijft en daar heeft het klimaat niet zoveel aan. De schade zal veel groter en duurder zijn dan als we nu meer ambitieus zijn,“ aldus Staes (*). 

Staes betreurt dat essentiële punten en de langere termijn niet geregeld zijn, zoals hoe bindend een akkoord zal zijn, de financiering voor en na 2020, de emissies van scheep- en luchtvaart.

Staes: “Ondanks de oproep van de wetenschap, van burgers, bedrijven en organisaties, ondanks het feit dat er sprake is van een revolutie rond duurzame energie, en de prijs van elektriciteit uit zonnepanelen vier keer lager ligt sinds de mislukte top in Kopenhagen, komt de temperatuurstijging op basis van de huidige toezeggingen neer op  bijna 3 graden. Terwijl het volgens de wetenschap hoogstens 1,5 graden mag zijn. De EU zou nog meer het goede voorbeeld moeten geven en de CO2 reducties van 40% al in 2025 moeten realiseren.” 

 * Om een steentje bij te dragen aan de klimaatbetogingen lanceert Staes samen met Ecolo-collega Philippe Lamberts een klimaatvideo.  


 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?