Persberichten

AA
Intra-EU ISDS mechanisme illegaal volgens Europees Hof


Het Europese Hof van Justitie oordeelde vandaag dat het arbitragemechanisme voor bedrijven, ISDS (Investor-State Dispute Settlement) in het investeringsverdrag tussen Slovakije en Nederland “een averechts effect heeft op de autonomie van het Europees recht en er daarom niet mee verzoenbaar is.”



Voor Bart Staes, Groen Europarlementslid, is dat een opsteker. “Het Hof is formeel: ISDS mechanismen horen niet thuis in intra-Europese investeringsakkoorden. Een systeem waar investeerders staten kunnen voor de rechter dagen en schadevergoedingen eisen buiten een bestaand rechtssysteem om, is onwettig. Het Hof wil het niet, en Europeanen willen het ook niet.”

“Het signaal is wel duidelijk. Als het gaat over handel en de bescherming van investeerders, dan moet de EU betrouwen op de bestaande wetten en rechtssystemen en moeten er geen private rechtbanken worden opgericht voor investeerders en multinationals. Nu het Hof van Justitie ook nog moet beslissen over de controversiële EU-Canada-deal, lijkt het erop dat de tijd voor ISDS voorbij is.”

Achtergrond

Voor meer info, zie het persbericht van het Hof van Justitie

 


 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?