Persberichten

AA
Internationale luchtvaart mag gratis blijven vervuilen

Het Europees Parlement heeft vandaag de internationale luchtvaart een vrijbrief gegeven om te blijven vervuilen. Het plan om alle vliegtuigen die landen in of vertrekken uit Europa te laten betalen, is voor de komende jaren van de baan. Europarlementslid Bart Staes (Groen) noemt het "absurd" dat Europa de luchtvaartsector de hand boven het hoofd houdt en zo het principe van de vervuiler betaalt aan de kant schuift.

Een meerderheid van het Europees Parlement steunde in de plenaire stemming vandaag het akkoord met de Raad van Ministers om de komende jaren alleen vluchten binnen Europa te laten betalen voor hun vervuiling: internationale vluchten worden vrijgesteld van deze plicht. Staes wil dat er een wereldwijde oplossing komt om de uitstoot van vliegtuigen aan te pakken, maar snapt niet waarom Europese landen treuzelen met invoering van eigen beleid: “Europa is een economische grootmacht, maar een politieke dwerg. We geven met knikkende knieën toe aan de druk van China en Rusland, terwijl we juist met rechte rug de internationale onderhandelingen hadden moeten leiden.” Ondertussen neemt de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaartsector met zevenhonderd procent toe.

Vanaf vorig jaar moesten eigenlijk alle vliegtuigen die landen in of vertrekken uit een Europese luchthaven betalen voor hun CO2-uitstoot. Vanwege de druk van landen als de VS en China krabbelden EU-landen terug van dit plan. Deze Europese landen, willen alleen vluchten binnen de EU verplichten (voor een paar cent per enkele vlucht) CO2-rechten te kopen.

Meer dan tienduizend energiecentrales en industriële installaties in Europa moeten rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten, terwijl internationale vluchten dus van deze plicht worden vrijgesteld. Op vliegtickets of de kerosine in vliegtuigen wordt momenteel ook geen belasting geheven. Staes: “Nu blijven we de oneerlijke concurrentie in stand houden, waardoor de vervuilendste manier van transport, de luchtvaart, nog steeds veel goedkoper is dan andere vervoersmiddelen. Dat is precies het omgekeerde van wat we willen bereiken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?