Persberichten

AA
Humanitaire Visa – Mensen zouden hun leven niet mogen riskeren om asiel te zoeken


Het Europees Parlement vraagt vandaag de Europese Commissie een wetgevend voorstel in te dienen dat een systeem voor het aanvragen van humanitaire visa voor mensen uit derde landen op het Europees niveau regelt. “Legale en veilige mogelijkheden om de Europese Unie binnen te komen, kunnen een einde maken aan mensenhandel. Ze kunnen vooral voor veilige migratieroutes zorgen voor zij die humanitaire bescherming nodig hebben. We hebben het hier heel concreet over het vermijden van duizenden verdrinkingsdoden”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Het Europees Parlement wil dat asielzoekers die humanitaire hulp nodig hebben een visum kunnen aanvragen bij ambassades en consulaten buiten de EU. Dat zal hen in staat stellen om legaal en veilig naar een Europees land te reizen om daar verder een asielprocedure te doorlopen.

Staes: “Het doel van dit initiatief is een veilige route voor dit soort asielzoekers -vaak families of mensen met kinderen- te creëren, zodat het aantal mensen dat hun leven riskeert, vermindert. Het is nu aan de Europese Commissie om een gedetailleerd wetsvoorstel in te dienen.”

“Veilige routes zijn essentieel willen we een einde maken aan mensenhandel en de gevaarlijke doortochten over land of zee. De Europese Commissie moet nu aantonen dat ze menselijke alternatieven kan bieden, in plaats van met dubieuze regimes contracten te sluiten. Mensen die oorlog, politieke vervolging of ellende te ontvluchten, zullen altijd naar Europa proberen komen. We moeten humanitaire visa garanderen aan mensen die dringend behoefte hebben aan veiligheid en bescherming”, aldus Staes.

Lees mijn alternatief migratierapport dat aantoont dat het anders kan. 150 academici, waaronder Belgische, pleitten recent in een open brief voor de humanitaire visa's. 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?