Persberichten

AA
Hormoonverstorende stoffen: industriële belangen staan niet boven de wet


Het is de Groenen opnieuw gelukt om een voorstel van de Europese Commissie omtrent hormoonverstorende stoffen terug naar de tekentafel te sturen. Toch overheerst de teleurstelling, ook bij Bart Staes (Groen): “Dit duurt nu al bijna acht jaar. Belangen van de chemische industrie zijn, wat de Europese Commissie betreft, duidelijk belangrijker dan de volksgezondheid. De bochten waarin de Commissie zich wringt om ervoor te zorgen dat de ‘wetenschappelijke’ criteria zo min mogelijk impact hebben, worden hallucinant.”

In 2009 besloten het Europees Parlement en de EU-landen dat pesticiden geen hormoonverstorende werking mogen hebben. De Europese Commissie kreeg vervolgens de opdracht om met wetenschappelijke criteria te komen aan de hand waarvan wettelijk bepaald kan worden wat een hormoonverstorende stof is, en wat niet.

Staes: “De chemische industrie begreep dat zulke criteria grote gevolgen kunnen hebben. Hormoonverstorende stoffen vind je namelijk niet alleen in pesticiden, je vindt ze overal: van plastic tot zonnebrandcrème. De industriële lobby draait op volle toeren en heeft nu al jaren vat op de Europese Commissie.”

Jaren van uitstel volgden. Er moest zelfs een rechtszaak van de EU-landen en het Europees Parlement aan te pas komen, voordat de Commissie überhaupt met een voorstel kwam. Vervolgens werden de criteria zo opgesteld dat alle hormoonverstorende stoffen vrijuit gingen. Het Europees Parlement wees dat resoluut af.

Staes: “In het laatste voorstel zijn de criteria eindelijk beter, maar laat de Europese Commissie meteen allerlei uitzonderingen toe. Ze gaat hiermee haar boekje te buiten. De Commissie moet met wetenschappelijke criteria komen, de EU-landen en het Europees Parlement kunnen eventuele uitzonderingen vastleggen. Nu gaan zelfs industriële belangen boven de wet. Gelukkig heeft de milieucommissie van het Europees Parlement daar een stokje voor gestoken.”

Volgende week stemt het voltallige Europese Parlement over het bezwaar van de Groenen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?