Persberichten

AA
Handelsministers moeten geen onrechtvaardige handelsakkoorden doorduwen

De Europese ministers bevoegd voor handelsbeleid vergaderen vandaag en morgen met Europees commissaris Malmström over het handelsakkoord met Canada (CETA) en dat met de Verenigde Staten (TTIP).  Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Het lijkt erop dat men absoluut de deal met Canada er door wil rammen en onvoldoende luistert naar de toenemende zorgen van zeer veel organisaties en burgers. Daarmee bewijst men de Europese democratie geen dienst.”

Staes wijst er op dat afgelopen week vele tienduizenden mensen in Europese steden opriepen om de deal niet te tekenen: “Dat is niet omdat die burgers en organisaties onterechte angsten ventileren, maar reële argumenten en bezwaren hebben. Zij krijgen geen oprechte antwoorden van de Europese Commissie die samen met een aantal regeringen per se in sprookjes wil geloven over de terugkeer van economische groei door dit soort handelsakkoorden.”

De realiteit is dat de enige mogelijke begunstigden van dit soort beleid de grote investeerders en multinationals zijn, wat de marktconcentratie en de groei van megabedrijven alleen maar zal versterken. Dat is om verschillende redenen ‘A giant problem’, zo schreef The Economist deze week in zijn editoriaal.

“Bovendien zullen die economische supermachten nog steeds de mogelijkheid hebben om landen aan te klagen, als bepaald democratisch tot stand gekomen beleid de opbrengsten van hun investeringen in de weg zouden kunnen staan. Voor burgers, voor het klimaatbeleid, voor publieke diensten, voor onze landbouw en voor dierenwelzijn, zijn deze handelsdeals desastreus,” stelt Staes.        

Staes wijst er op dat ook het economische jubelverhaal in beide gevallen niet klopt: “In beiden gevallen spiegelen voorstanders economische groei voor, die echter niet geloofwaardig is. In het geval van TTIP moest men die optimistische economische vooruitzichten na onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek herzien. Met CETA is precies hetzelfde aan de hand. Volgens de jongste studie van de Tufts universiteit zal CETA leiden tot zowel job-verlies (200.000 voor de EU), als een lichte daling van het BNP (-0,53% voor de EU), minder belastinginkomsten voor landen, een neerwaartse druk op de loonvorming en verdere on-evenwichten in de handelsbalansen tussen lidstaten. Geen antwoord op de huidige crisis dus.”    

Staes: “We zouden graag wat meer logica en helderheid zien van onze regeringen. Duitse en Franse topministers zeggen enerzijds dat TTIP op sterven na dood is, maar pleiten tegelijkertijd wél voor CETA. De geest van beide handelsverdragen is dezelfde. Dit doorduwen speelt in de kaart van euro sceptische populisten. Dat twee derde van de Duitse sociaaldemocraten pleiten om voor CETA te stemmen met de belofte dat er nog bepaalde zaken onderhandeld en veranderd kunnen worden, is echt kiezersbedrog. Als de EU en Canada eind oktober hun handtekening zetten onder de nu voorliggende tekst, dan wordt die van kracht.”

“Zoals de kaarten nu liggen – de helft van ons land wil niet tekenen, net als Oostenrijk – kan CETA zoals het er nu ligt niet bekrachtigd worden. Er is – last but not least – nog steeds twijfel of CETA wel compatibel is met het verdrag van Lissabon.”      

 

 

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?