Er moet dringend een Europese, wettelijke bescherming komen voor klokkenluiders. Dat is de essentie van een rapport opgesteld door de groene fractie, dat vandaag door een meerderheid van het Europees parlement werd goedgekeurd. Europees parlementslid Bart Staes roept samen met zijn fractiegenoten de Europese Commissie op om nog voor het einde van het jaar werk te maken van zo’n wettelijke regeling: “Zo moeilijk kan dat niet zijn, wij presenteerden al een voorzet in mei 2016!’
Staes: “De EU is het moreel verschuldigd aan klokkenluiders om hen te beschermen en de vrijheid van meningsuiting zo maximaal mogelijk te garanderen. Dankzij anonieme klokkenluiders en journalisten als Antoine Deltour en de vermoorde Maltese Daphne Galizia, konden Europese instellingen schandalen als LuxLeaks en PanamaLeaks onderzoeken, hetgeen weer kon leiden tot concrete beleidsmaatregelen om belastingfraude, witwassen en corruptie tegen te gaan. We hebben als Europese Unie daarom een diepe verantwoordelijkheid om daadkrachtig op te treden en die mensen te beschermen die zo dapper zijn om naar buiten te treden met gevoelige informatie over allerlei vormen van wangedrag in Europa.”
Staes: “We kunnen echt niet tolereren dat de Europese Commissie nog langer talmt om met een voorstel te komen. Het EP maakt vandaag duidelijk dat de bescherming maximaal moet zijn, de klokkenluiders mogen over welk onderwerp ook, op de manier waarop zij dat wijselijk achten de klok luiden, en ook anoniem. De christendemocratische en andere rechtse collegae hebben dat laatste tevergeefs proberen verhinderen. Klokkenluiders mogen ook rechtstreeks aan media rapporteren, want zonder die mogelijkheid zou de controlerende macht van journalisten worden uitgehold.
Achtergrond
Het Europees parlement heeft al verschillende keren opgeroepen voor een wettelijke bescherming voor klokkenluiders (bijvoorbeeld in het TAXE rapport dat de plenaire goedkeurde in november 2015, in het CONT rapport dat werd goedgekeurd in plenaire in januari 2017 en dus ook toen de groene fractie vorig jaar zijn eigen richtlijn voorstelde.
De Europese Commissie moet binnenkort de resultaten van een impactstudie en een publieke consultatie over klokkenluiders presenteren en beloofde “zo snel mogelijk” met een wetsvoorstel te komen.