Persberichten

AA
Groenen vragen steun Europarlement voor bezwaar hormoonverstorende stoffen

Vorige week kreeg de Europese groene fractie al de commissie milieu en volksgezondheid achter haar bezwaar tegen zwakke Europese regels over hormoonverstorende stoffen. Maar pas als het Europarlement dat vanmiddag met een absolute meerderheid steunt, moet de Europese Commissie ook daadwerkelijk terug naar de tekentafel.

Staes heeft bezwaar tegen de voorstellen omdat de Europese Commissie opzettelijk probeert met uitzonderingen de wetenschappelijke criteria uit te hollen. “De belangen van de industrie wegen bij de Europese Commissie zwaarder dan die van onze gezondheid. Daar kan ik niet mee akkoord gaan.”

Chemische hormoonverstorende stoffen zitten niet alleen in pesticiden, maar kunnen overal inzitten: van tandpasta tot zelfs babyspeelgoed. “Een Franse consumentenorganisatie ontdekte dat er in zeven van de 17 geteste zonnebrandcrèmes hormoonverstorende stoffen zitten”, zegt Staes. “We hebben als Europese volksvertegenwoordigers de opdracht om de gezondheid van onze burgers te beschermen. Gisteren liet Pesticide Action Network (PAN) in een studie op basis van officiële cijfers weten dat een derde van het in Europa geproduceerde fruit 27 verschillende soorten pesticiden bevat, waarvan in wetenschappelijke literatuur is beschreven dat ze een hormoonverstorende werking hebben op dieren en mogelijk mensen.”

De Europese Commissie draait al jaren haar oren naar de lobby van de chemische industrie die haar commerciële belangen kost wat kost verdedigt, constateert Staes.

In 2009 besloten het Europees Parlement en de EU-landen dat pesticiden geen hormoonverstorende werking mogen hebben. De Europese Commissie kreeg vervolgens de opdracht om met wetenschappelijke criteria te komen aan de hand waarvan wettelijk bepaald kan worden wat een hormoonverstorende stof is, en wat niet.

Jaren van uitstel volgden. Er moest zelfs een rechtszaak van de EU-landen en het Europees Parlement aan te pas komen, voordat de Commissie überhaupt met een voorstel kwam. Vervolgens werden de criteria zo opgesteld dat alle hormoonverstorende stoffen vrijuit gingen. Het Europees Parlement wees toen het voorstel af.

Staes: “In het laatste voorstel zijn de criteria eindelijk beter, maar komt de Europese Commissie met allerlei uitzonderingen wanneer de criteria niet gelden. Dat mag echter helemaal niet volgens de wet. De Commissie moet met wetenschappelijke criteria komen, vervolgens is het aan de EU-landen en het Europees Parlement om de uitzonderingen te bepalen. Industriële belangen gaan nu zelfs boven de wet.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?