Persberichten

AA
Groenen roepen Europees Commissaris Hogan op om plannen voor het GLB terug te trekken


De groene fractie in het Europees Parlement roept Phil Hogan, Europees Commissaris voor Landbouw, op zijn voorstellen voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in te trekken.

Eurocommissaris Hogan legde gisteren zijn voorstellen voor het GLB neer in de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het EP. De groene fractie vraagt de Commissaris zijn voorstellen in te trekken. Bart Staes: “Want de voorstellen zijn ondermaats en schadelijk voor het platteland, het milieu en de uitbouw van een efficiënt voedselbeleid.”

  • De Commissie wil de begroting voor plattelandsontwikkeling drastisch verlagen. Verlagingen die reëel tot 25% gaan zullen een enorme druk leggen op kleine bedrijven. Dit zal ook enorme schade aanrichten bij lokale economieën.
  • De Commissie wil “Gemeenschappelijk” weg uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Zonder een overkoepelend wettelijk en politiek kader zullen lidstaten vrij zijn om hun eigen prioriteiten te bepalen inzake landbouw en plattelandsontwikkeling. Dit zal ervoor zorgen dat we weer met een lappendeken aan nationale regels zitten, wat dan op zijn beurt zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen de Europese boeren.
  • Men zou beter opnieuw beginnen in plaats van deze voorstellen door te duwen. Eurocommissaris Hogan wil de hervorming van het GLB doorduwen nog voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Dit krappe tijdskader maakt een noodzakelijke dialoog onmogelijk tussen alle belanghebbenden: boeren, consumenten, milieu, gezondheid. Het staat ook de uitbouw van een holistisch Europees voedsel- en landbouwbeleid in de weg.

De zitting van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling kan je hier terugkijken.
 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?