Persberichten

AA
Groen succes: Europa stelt strengere eisen aan bescherming persoonsgegevens

 

Het Duits Groen Europarlementslid Jan Philipp Albrecht slaagde er na vier jaar onderhandelen in om alle neuzen in de EU dezelfde kant op te krijgen voor een nieuwe wet die de persoonsgegevens in databases veel beter beschermt dan nu het geval is. Bart Staes (Groen) feliciteert zijn Duitse collega met het behaalde resultaat: “Na jaren van onderhandelden haalt Albrecht een grote slag binnen in de bescherming van onze privacy.” Donderdag stemt het Europarlement over de deal, maar alle grote partijen spraken hun steun aan Albrecht al uit.

“Persoonsgegevens zijn veel belangrijker geworden in de afgelopen tien jaar en worden steeds argelozer gebruikt en misbruikt”, reageert Staes. “Het is goed dat Europa nu kiest voor betere bescherming en hogere boetes bij overtreding.”

Door de wet moeten bedrijven beter gaan nadenken over hoe ze persoonsgegevens opslaan en verwerken. Volgens Staes leidt dat op termijn tot minder datalekken: Bedrijven worden meer dan nu aangesproken op hun verantwoordelijkheden voor hun klanten en voor de samenleving. “Als je gegevens eenmaal gelekt zijn, is het te laat – dan kunnen ze je jarenlang achtervolgen.” Terecht dus dat er strenge sancties op staan: als bedrijven de regels overtreden, lopen ze het risico een deel van hun omzet in te leveren – en dat kan makkelijk in de miljoenen lopen.

Bovendien biedt de nieuwe wet, die in 2018 van kracht zal zijn in de hele EU, verbeterde mogelijkheden aan consumenten om hun persoonsgegevens in te zien, te wijzigen of te laten verwijderen en komen er strengere regels over het melden van gegevenslekken.

De nieuwe wet bestaat uit twee delen: een voor nationale opsporingsdiensten en een voor bedrijven en overige overheidsdiensten. De laatste zal in de hele EU gelijk zijn. Dat maakt het makkelijker voor bedrijven om hun diensten in de hele EU aan te bieden.

Staes: “We willen dat de EU een centrum wordt van innovatieve diensten die hun geld verdienen met informatie, zonder de privacy geweld aan te doen. Daarvoor biedt deze nieuwe wet alle mogelijke aanknopingspunten.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?