Persberichten

AA
Glyfosaat: Europese overheden moeten hun burgers en leefmilieu beschermen

 

De Europese Commissie heeft de knoop doorgehakt en Europees commissaris voor volksgezondheid Andriukaitis maakte bekend dat de vergunning voor het toxische herbicide glyfosaat met 12 tot 18 maanden zal verlengen. Dit ondanks het feit dat er bij de lidstaten tot drie keer toe geen meerderheid voor deze verlenging was (1). Europees parlementslid Bart Staes: “Een half jaar geleden dachten de Commissie en Monsanto & co nog dat ze de vergunning met de maximale termijn van 15 jaar erdoor konden duwen. Niet dus. Aan de andere kant toont het hele proces aan dat dit soort besluitvorming onvoldoende transparant is en onvoldoende rekening houdt met de volksgezondheid. Het is een schoolvoorbeeld van waarom veel burgers zich afkeren van de EU.”    

Staes: “Dit is het eerste grote besluit van de Europese Commissie na de dramatische Bexit. Helaas - Andriukaitis had nochtans beloofd niet tegen de lidstaten in te gaan - laat dit een misprijzen en onbegrip zien ten aanzien van vele lidstaten en burgers.”

Staes: “Deze technische verlenging moet het begin van het einde zijn van het gebruik van glyfosaat. De toxische gevolgen voor volksgezondheid en biodiversiteit zijn te ernstig. Men moet deze overgangsperiode gebruiken voor het uitfaseren van dit toxische middel. De groenen stuurden recent een uitgebreid voorstel over hoe je aan landbouw kunt doen zonder het gevaarlijke glyfosaatgoedje te moeten gebruiken. Dat is mogelijk, het is een kwestie van verstandige beleidshervormingen. Die hervorming kan worden samengevat als ‘we hebben nood aan een Europees voedselbeleid in plaats van een gemeenschappelijk landbouwbeleid’” (2).

Groen Kamerlid Anne Dedry: “De chemische industrie wint opnieuw van de gewone man die onwetend onkruid bestrijdt in zijn tuin, ten koste van de gezondheid van de (klein)kinderen die er rondlopen." Ecolo-Groen eist dan ook dat Minister Borsus glyfosaat in België uit de rekken haalt opdat glyfosaat om te beginnen voor niet-professioneel gebruik zo snel mogelijk uitgefaseerd wordt.  

 


(1) De vergunning loopt deze week af. Omdat de lidstaten het ook afgelopen vrijdag niet eens raakten en er geen meerderheid was voor het verlengen van die vergunning, ging de Europese Commissie over tot een technische verlenging van 12 tot 18 maanden, totdat het European Chemicals Agency (ECHA) met een analyse rond glyfosaat komt.

(2) Volgens de regelgeving kunnen Europese lidstaten wel beperkingen opleggen voor het gebruik van glyfosaat. De Franse overheid en vele lokale overheden lieten al weten dat ze dat van plan zijn.  Het zogenaamde ‘Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCPAFF), een experten-comité dat op Europees niveau regelgevende besluiten rond pesticiden moet voorbereiden en goedkeuren, zal vandaag ook een apart besluit bekend maken over welke beperkingen er voor glyfosaatgebruik zullen gelden.     

 

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?