Persberichten

AA
Glyfosaat dan toch niet zo onschadelijk


Glyfosaat, het door Europese agentschappen en vele overheden als veilig bestempelde en ’s werelds meest gebruikte herbicide is dan toch niet zo veilig als wordt beweerd. Dat blijkt uit de vandaag in het Europees parlement gepresenteerde resultaten van een pilootstudie uitgevoerd door het Italiaanse Ramazzini instituut, in samenwerking met enkele Europese en Amerikaanse universiteiten.

Bij ratten die in verschillende levensfases gedurende drie maanden glyfosaat of RoundUp (bestaande uit meerdere chemische bestanddelen) de wettelijk veilig geachte dagelijkse doses toegediend kregen, treden biologisch significante effecten op, waaronder verandering van DNA (wijst op genotoxiciteit), schade aan seksuele ontwikkeling (hormoon verstorende werking) en veranderingen aan de darmflora. De studie zal eind deze maand verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift  Environmental Health.

De kosten van de studie (€300.000) werden gefinancierd door 30.000 donateurs en ook voor de verdere benodigde onderzoeksmiddelen (€5 miljoen) doet men een beroep op crowdfunding om zoveel mogelijk de autonomie en onafhankelijkheid te garanderen. 

Europees parlementslid Bart Staes reageert als co-rapporteur van de bijzondere commissie PEST, die de toelatingsprocedure van pesticiden onderzoekt: “Het is verheugend dat onafhankelijke wetenschappers in het gat gesprongen zijn dat ontstond door de hele politieke en wetenschappelijke discussie over glyfosaat. Die discussie ontstond vooral door afwijkende opinies van het WHO kanker-onderzoeksinstituut IARC en de agentschappen EFSA en ECHA. IARC gebruikt alleen publiek toegankelijke studies, terwijl de laatsten vooral niet-toegankelijke studies uit de industrie gebruiken. Er loopt nog steeds een juridische procedure van ons bij het Europees hof van Justitie om toegang te krijgen tot die geheime glyfosaat studies.”      

Staes: “Fiorella Belpoggi, directrice van de onderzoeksafdeling van Ramazzini zei deze morgen terecht dat de wetenschap, maar eigenlijk ook de politiek, een gat heeft laten vallen en dat burgers niet in die onzekerheid mogen gelaten worden. Daarom is het zo van belang dat deze onderzoekers nu verder kunnen gaan met onderzoek op lange termijn om tegen 2022 voor eens en voor altijd te kunnen bepalen of glyfosaat kanker veroorzaakt, een hormoon verstorende werking heeft en andere schadelijke biologische effecten teweegbrengt. Wat ons betreft zijn zelfs de minste aanwijzingen voor schadelijkheid bij kinderen en jonge mensen nu al voldoende om op basis van het voorzorgsprincipe glyfosaat te bannen.”   

Staes zegt te hopen dat de wetenschappers van de Europese agentschappen de uitnodiging van Ramazzini om deel te nemen aan de wetenschappelijke adviesraad voor deze studie zullen aanvaarden: “Het is eigenlijk te gek voor woorden dat deze studie een initiatief van onafhankelijke wetenschappers moet zijn en dat zij daarvoor op zoek moeten naar geld van burgers. Dit toont een crisis van de onafhankelijke wetenschap aan en hoe de wetenschapsagenda wordt vastgelegd en gefinancierd door Europese publieke instellingen. Onderzoek naar de volksgezondheid en milieueffecten is duidelijk niet populair in de Europese wetenschapsagenda waar we zien dat private spelers en industriële belangen een steeds grotere controle en beslag leggen op de beschikbare onderzoeksmiddelen. Het is hoog tijd dat de academische wereld zich hier over uitspreekt en de kant van het algemene belang kiest.”

De persconferentie van deze ochtend kunt u hier herbekijken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?