Persberichten

AA
GGO’s - De Europese Commissie maakt science fiction wetgeving

GGO’s - De Europese Commissie maakt science fiction wetgeving
en wil 20 soorten maïs goedkeuren voor menselijke en dierlijke consumptie... alleen moeten sommige soorten nog uitgevonden worden!

20 soorten maïs in één en dezelfde aanvraag

De Europese Commissie heeft een voorstel klaar om nieuwe genetisch gewijzigde maïssoorten goed te keuren voor dierlijke voeders en menselijke consumptie, zodat die naar Europa kunnen ingevoerd worden - gelukkig mogen ze hier niet geteeld worden. Het gaat vreemd genoeg niet om 1 maïssoort, maar over meer dan 20.

Het betreft Syngenta’s gg-maïs die vijf genetisch gewijzigde kenmerken vertoont (voornamelijk herbicidetolerantie voor glyfosaat en glufosinaat, en resistentie tegen de stengelboorder) en onderling sub-combinaties kan maken. Dat betekent dat met een enkele goedkeuring meteen 20 verschillende maïssoorten kunnen ingevoerd en gebruikt worden in voeding en diervoerders.

De Commissie wil niet-geteste genetisch gewijzigde ‘spook’-planten importeren

Het is echt hallucinant dat EFSA (het Europees Voedselveiligheidsagentschap) slechts enkele van deze combinaties heeft onderzocht op veiligheid, maar dat de meeste combinaties nog moeten uitgevonden worden. De planten bestaan dus nog niet, maar zouden wel zijn toegelaten.

Zelfs binnen EFSA roept deze ‘originele’ evaluatiemethode vragen op. Het wetenschappelijk advies van EFSA bevat een interessante minderheidsopinie van 1 van de ggo-panelleden, dat stelt: “De aanvrager bezorgde geen specifieke gegevens bij geen enkele van de 20 combinaties en motiveerde ook niet waarom die er niet bij waren en/of waarom hij ze niet nodig vond in de risicoanalyse”. Dezelfde minderheidsopinie bekritiseert ook de controversiële ‘bewijskracht’-benadering, die meer gewicht geeft en dus een overschat belang hecht aan studies uit de industrie die geen peer-review ondergingen (lees ons artikel daarover).

Experten van het Europees Parlement en de Lidstaten geven advies

Het ‘Permanent Comité voor Planten, Dieren, Voedsel en Veevoeder’, samengesteld uit experten van de 28 lidstaten, slaagde er op 27 januari 2017 niet in om een advies te formuleren op het voorstel van de Commissie (een vaker voorkomend probleem met ggo’s). De tekst wordt nu op 27 maart voorgelegd aan een beroepscommissie. Als deze beroepscommissie niet tot een besluit komt, gaat het dossier terug naar de Europese Commissie, die zomaar deze uiterst controversiële en ongewone aanvraag kan goedkeuren.

Verschillende Europese parlementsleden hebben al bezwaar aangetekend. Op 21 maart stemt de milieucommissie hierover en later het voltallige parlement. En hoewel de Europese Commissie wettelijk niet verplicht is om de mening van het Parlement te volgen, zal diens geloofwaardigheid een deuk krijgen als de mening van het Europees Parlement niet gevolgd wordt. Maar de eerste stap is om de lidstaten in de beroepscommissie ervan te overtuigen dat deze goedkeuring waanzin is, in twintigvoud.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?